1300 bommen in 13 minuten

Nicky Rook 21 februari 2026
Je leest het verhaal vanuit Joop. Joop moet van z'n moeder z'n broer Anton ophalen die bij ome Rook aan het werk is. Vanaf het moment dat hij op zoek gaat, gaat het mis in Rotterdam. Rotterdam wordt gebombardeerd.

Joop heeft dit maar ternauwernood overleefd. Hij gaat gauw opzoek naar z'n moeder, zusje Corrie en broer Anton.

Onderweg ontmoet hij Marie. Ze komen samen tot de conclusie dat ze veel geluk gehad hebben tijdens het bombardement. Samen gaan ze op zoek naar familieleden van zowel Joop als Marie. Ze besluiten samen andere mensen te helpen.

Zoals Marie zegt: Misschien... als we nog meer mensen helpen, krijgen we onze mensen dan ook wel terug.

Uiteindelijk laat Joop, Marie achter. Samen met het horloge van z'n overleden vader. Zo weet zij zeker dat Joop nog weer terug komt. Joop gaat alleen op pad. Onderweg komt hij nog vanalles tegen en helpt hij ook nog allemaal andere mensen en zelfs dieren. Uiteindelijk komt hij Anton tegen en samen gaan ze Marie halen en terug naar tante Lenie en oom Johan. Want Joop heeft al die tijd al een vermoeden gehad dat de rest van zijn familie daarheen gevlucht was.

Waar moet je schuilen als alle gebouwen om je heen kapot zijn.

1300 bommen in 13 minuten is gebaseerd op echte gebeurtenissen. Joop en Marie zijn twee personages die bedacht zijn, maar alles wat zij hebben meegemaakt is waargebeurd.

Marte Jongbloed heeft verslagen gebruikt van mensen die dit wel hebben meegemaakt en hierover in hun dagboeken hebben geschreven.

1300 bommen in 13 minuten is een ontzettend mooi boek wat vlot wegleest. Een aangrijpend en meeslepend verhaal over een heftig stukje geschiedenis.

Meer recensies van Nicky Rook