Advertentie
    Nicole van der Elst Hebban Recensent

'Sterren sluiten aan in Zeist, WK kan nu echt beginnen’ kopte het Algemeen Dagblad op 28 mei. Naar welke sterren er wordt verwezen? In het artikel worden ze liefkozend Sjaan en Liek genoemd, maar het gaat hier om Shanice van de Sanden en Lieke Martens, voetballers van het Nederlands elftal. In Lieke beschrijft laatstgenoemde haar weg naar het sterrendom, een route die voor een Limburgs meisje helemaal niet zo vanzelfsprekend was.

Veel Nederlanders zullen voor het eerst kennisgemaakt hebben met Martens op het Europees Kampioenschap in 2017 en haar spectaculaire transfer naar Barcelona, die op dit succes volgde. In het boek is dit het eindpunt van het verhaal, want haar voetbalcarrière begon al als vijfjarig meisje op het veld van RKVV Montagnards in haar woonplaats Bergen. Vanaf dit startpunt volg je haar verdere carrière, aangevuld met veel fotomateriaal. Martens vertelt grotendeels zelf haar verhaal, maar dit wordt afgewisseld door interviews met bijvoorbeeld oud-ploeggenoten en mensen die haar privé goed kennen, zoals haar vriendengroep. Je krijgt hierdoor een compleet beeld van de voetbalster, maar ze is ook openhartig over wat voor opofferingen het topsportleven vraagt. Zo vertrok ze op vijftienjarige leeftijd naar Amsterdam, waar ze al jong leerde om voor zichzelf te zorgen.

Wat vooral uit het boek spreekt is de vlucht die het vrouwenvoetbal de laatste jaren heeft genomen. Namen sommige jongetjes haar niet serieus als ze mee wilde doen met een wedstrijdje, inmiddels is ze uitgeroepen tot de beste speelster van de wereld en deelde ze een privévliegtuig met bijvoorbeeld Lionel Messi. Lieke is dan ook vooral een inspirerend boek voor jonge meisjes die iets vergelijkbaars willen bereiken. Als je hard genoeg werkt, kun je zelfs een mannenbastion doorbreken.

Reacties op: Damesvoetbal in de kinderschoenen

15
Lieke - Lieke Martens
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker