"Ik kies hiervoor"
De namen is een indringend psychologisch debuut van Florence Knapp. Wat als je als moeder op het punt staat je kind aan te geven, en jijzelf, je man en je dochter ieder een andere naam op het oog hebben? Welke keuze maak je en welke invloed heeft die op het leven van je kind?
In dit verhaal worden drie alternatieve levensverhalen beschreven, afhankelijk van de gekozen naam: Bear, Julian of Gordon. In sprongen van zeven jaar volg je de levens en gebeurtenissen rondom deze drie personages. De verhaallijnen zijn knap vervlochten, ze voelen niet als losse delen maar vormen samen een vloeiende, versterkende vertelling. Door de tijdsprongen blijf je benieuwd naar wat er in de tussenliggende jaren is gebeurd. Wel vraagt het extra oplettendheid van de lezer om de gebeurtenissen te volgen en wie in welk verhaal welke rol speelt.
Psychologisch zit het verhaal ook sterk in elkaar. De gevolgen van huiselijk geweld staan centraal in het boek evenals de (realistisch weergegeven) personages die hier elk op een eigen manier mee om gaan. Cora’s rol als moeder is zowel hartverscheurend als krachtig:
“Het zou echt veel erger zijn als ik jou en Gordon zou verliezen. Iets ergers kan ik me niet voorstellen. Dat ik er niet voor jullie zou zijn, zegt Cora. Ik kan een keuze maken, en ik kies hiervoor”
Ondanks het zware thema zijn er ook positieve en hoopvolle momenten in het verhaal. Het toont dat er mensen zijn die steun willen bieden en dat bepaalde patronen doorbroken kunnen worden.
Kortom, De namen is een psychologisch rijke roman met sterke verhaallijnen en zorgvuldig uitgewerkte personages. Het boek zet je aan tot nadenken over hoe omstandigheden gedrag beïnvloeden, over de kracht van identiteit en over de keuzes die ons leven richting geven. Een boek dat je niet zomaar loslaat.