Een prachtige reis naar het middeleeuwse Noorwegen

Nina 01 juli 2025
Sigrid Undset brengt het middeleeuwse leven op gedetailleerde wijze tot leven in Kristin Lavransdochter. Via het doen en laten van haar personages leer je het dagelijkse leven, het geloof en de sociale verhoudingen van de 14e eeuw in Noorwegen goed kennen.

Het is duidelijk dat Undset grondig onderzoek heeft gedaan voor dit boek. Haar beschrijving van het leven is breed en veelzijdig. Zo lees je onder meer over de natuurlijke omgeving, het klimaat, het huishouden, ziekten en de manier van reizen (zoals overstromingen, branden, pelgrimstochten op blote voeten en het gebruik van primitieve middelen om ziekten te behandelen of besmetting te voorkomen).

Ook in het geloof lees je in dit verhaal de diepgaande kennis van Undset terug. Enkele jaren na het voltooien van dit boek bekeerde Undset zich, na grondig onderricht, tot het katholicisme. In de middeleeuwen is religie een belangrijk thema, waarbij het gedachtegoed “memento mori” (gedenk te sterven) centraal staat. Het herinnert de mensen in die tijd eraan dat het leven op aarde tijdelijk is en dat men ooit voor God zal moeten verantwoorden voor hun daden, ofwel leef zoals God wil en erken je fouten tegenover God. Dit geloof vormt een rode draad in het verhaal. Sommige religieuze passages zijn wat langdradig en zijn lastig te lezen als je minder bekend bent met theologische verwijzingen of religieuze namen.

De personages zijn levensecht neergezet: hun gedachten en gevoelens worden op realistische wijze beschreven. Emoties als angst en verdriet maar ook complexere emoties als jaloezie, geluk, liefde en hoop komen allemaal aan bod. Wat het verhaal extra bijzonder maakt, is hoe herkenbaar veel thema’s nog steeds zijn. Een voorbeeld hiervan is het geklaag van de ouderen over de losbandigheid van de jeugd; “vroeger was het beter”, toen deed men niet zulke dingen.

Voor mij had het verhaal een extra dimensie omdat ik als kind tijdens een vakantie in Noorwegen de boerderij Jørundgård heb bezocht, een plek die regelmatig in het verhaal terugkomt.

Kortom, een aanrader voor liefhebbers van historische fictie en familiegeschiedenissen.

Meer recensies van Nina