De overtreffende trap van troost

Noze77 03 juni 2024
Iedereen die van lezen houdt, die weet: boeken troosten. Niet alleen de verhalen waarin je zo diep wegzinkt dat je je eigen sores vergeet, ook de boeken zelf, hoe ze ruiken, hoe ze voelen in je hand.

In het boek op de foto’s vind je wat mij betreft de overtreffende trap van troost. “Zeeboerin” is het verhaal van Teun en haar hond Mol. Teun leeft van het land, ze hoedt geiten, zout spek, dopt kapucijners. Alles is goed. Totdat er ineens iemand voor haar neus staat die alles doet wankelen.

“Zeeboerin”, geschreven door Anne Lichthart en geïllustreerd door Cynthia Borst, gaat over de zoektocht naar een thuis, een thuis in jezelf—maar misschien nog wel meer over stoppen met zoeken. Over vrede vinden in jezelf. Over volle aandacht voor de kleine dingen om je heen. Een meeuw die krijst. Het vuur in de kachel. Een poot op je hand.

Dankzij Uitgeverij Loopvis zijn de tekst en de illustraties die ik al jaren in mijn hart draag nu verworden tot een schat die ik elke dag wel met me mee zou willen nemen, in mijn borstzakje, dicht tegen me aan, als een talisman, als een kompas.

Meer recensies van Noze77