Wie kun je vertrouwen?

PHen 16 april 2025
De periode van kerst brengt herinneringen terug aan het verleden, ook bij Seren. Eigenaresse en creatief brein achter het modelabel Dark Angel. Wanneer tijdens een speech bij een benefietavond, een schreeuw gehoord wordt en blijkt dat een bekende van haar dood is, kan Seren echt niet meer om haar verleden heen.

10 jaar eerder op 24 december 2024 logeert de Sandwich club bij Cleo. Een vriendengroep, bestaande uit 3 jongens en 3 meisjes, met elk hun eigen issues en onzekerheden. Of zoals Seren er zelf over zegt: 'Ieder van mijn vrienden was zo uniek en zo anders. We hadden elk onze eigenaardigheden en typische trekjes, toch waren we allemaal verbonden. Zoals planeten in een klein zonnestelsel draaiden we rond en rond, elk met onze eigen baan maar allemaal om dezelfde zon Cléo.' Dit geeft duidelijk aan hoe de verhoudingen in elkaar zitten.
Cleo, bang dat haar vriendje wordt afgepakt door Seren, verzint een gevaarlijke list. Zo gevaarlijk dat ze na deze avond nooit meer gezien is. Seren denkt dat ze weet wat er die avond gebeurd was, maar klopt dit wel?

10 jaar later achtervolgt deze gebeurtenis Seren nog elke dag, zeker na de dood van Stijn. Ze ontvangt een brief uit naam van Cleo. Dit zet haar nog meer aan het denken over de gebeurtenissen van 10 jaar eerder, want was er gebeurt? Rechercheur Helena Ooms, die destijds de verdwijning van Cleo onderzocht, laat het ook niet los en onderzoekt deze dood. Seren doet haar eigen onderzoek en ziet de oude leden een voor een zich ontvallen. Moet ze zelf ook vrezen voor haar leven? En wie kan ze vetrouwen? Haar vriend David, met wie ze na de verdwijning van Cleo verkering kreeg? Haar therapeut, waar ze na de verdwijning terecht kwam? Haar assistente, die haar steun en toeverlaat is in haar werk?

Barbara de Smedt vertelt het verhaal van de Sandwich club uit het oogpunt van Seren. Dat zorgt ervoor dat we haar goed leren kennen en ook alle angsten, nu en uit het verleden. Er is een goede afwisseling tussen de gebeurtenissen in het heden en het verleden, ook om meer achtergrond te krijgen over de vriendengroep.
Met diverse plotwendingen word je als lezer meerdere keren op het verkeerde been gezet, eigenlijk precies zoals Seren zelf. Dat is knap gedaan.

Ondanks de dikke pil, die dit boek toch wel is, leest het heel vlot en blijf je tot het einde geboeid om met Seren mee te speuren. Voor mij is dit een eerste kennismaking met deze Belgische auteur, maar ik vond er relatief weinig Belgisch taalgebruik inzitten. Ook dat verhoogde voor mij de leesbaarheid.

Meer recensies van PHen