Advertentie

Een regenachtige dag, een spreekbeurt waar je tegenop ziet of toch die tandarts waar je weer heen moet. Sommige dagen zijn gewoon niet leuk of starten niet goed. Maar. Als iemand zomaar heel onverwacht iets aardigs tegen je zegt, gaat het dan beter?

Als je het boek openslaat zie je de verfijnde illustraties van uitgebloeide paardenbloemen, de pluisjesbollen. Als ze compleet zijn, zijn ze mooi rond en staan daar alleen en alleen mooi te zijn. En dan komt er een zuchtje wind en worden er stukjes pluis meegevoerd op de wind, het moois wordt gedeeld. Wat is fijner dan iets moois delen?

Misschien heeft Juul uit dit verhaal hierover gedroomd als hij op een ochtend wakker wordt en de zon volop schijnt. Door de zonnestralen begint voor hem de dag als een feest. Dit positieve begin draagt er aan bij dat hij zijn moeder complimenteert en ineens is haar sombere ochtendstemming verdwenen. Mama verzint daardoor een verrassing voor de lunch van Juul en als hij zijn broodtrommel opent deel hij het lekkers met een klasgenootje. Deze Moira durft hem zomaar een zoen te geven op het schoolplein. De bal rolt verder naar twee meesters en de verliefdheidsvlinders dwarrelen verder naar de kinderen in hun klassen, een meisje en…… de neerdalende positieve pluisjes maken de cirkel rond.

De duidelijke tekst van Pimm van Hest en de fijne illustraties van Nynke Mare Talsma vertellen samen het verhaal. Zachte tinten en paginavullende illustraties waarbij niet alle personages geheel zijn ingekleurd en er voor de kijkende lezer meer te zien is. De tekst leest prettig voor en is goed van lengte.

Het verhaal geeft duidelijk de boodschap weer dat door één complimentje je dag ineens zonniger lijkt te zijn, jij je gezien en gewaardeerd voelt zodat ook jij een ander een aardig gebaar of woord kan geven. Een boek waarin je het positieve van de auteur en de liefde voor de natuur van de illustrator terugziet.
Het is misschien wat zoet, maar wel een warm, blij verhaal van hoop dat in deze verhardende wereld ieder mens nodig heeft. Zwaai eens naar een oudere dame, zeg goedemorgen tegen een onbekende, vertel je juf dat je haar jas zo mooi vindt en zeg eerlijk tegen elkaar dat je hem of haar lief vindt. Geef elkaar een complimentje en lees in dit verhaal welk boomerang-effect één zo’n zinnetje kan hebben. Wat is mooier dan dat iemand vleugels krijgt door jouw complimentje?
Vanaf ong. 5 jaar.
3,5*

Reacties op: Wat is fijner dan iets moois delen?

1
Een complimentje met vleugels - Pimm van Hest
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 14,95
E-book prijsvergelijker