Advertentie

Een park, een tuin, een border, ieder stukje groen heeft een schat aan ontdekkingen. Een enkele struik lijkt een eenvoudige stam met wat bladeren, maar wat zie je als je goed kijkt? Niets, iets, alles?

Dit prentenboek nodigt uit tot openslaan door compositie van natuurlijke materialen. In die compostberg bladeren op het ruwe omslag is als je beter kijkt een hoeveelheid bewoners verwerkt. De takjes, een propellertje en een lampionnetje, ze zijn allemaal functioneel. Deze humor zie je subtiel in het gehele boek terugkomen.

Het muisje van de omslag komt in een vrije val terecht, de bladerberg vliegt als in een storm uiteen. ‘Zonder grond was vallen net vliegen.’ Als het muisje grond ontdekt, het eerste land, moet het klimmen naar de top, het bordje vertelt hoe lang. Overal in het donker zijn er bijzonder gevormde ‘monsters’ met menselijke trekjes. Eenmaal op de top aangekomen is er uitzicht op nieuw land, nieuwe ontdekkingen. Snel naar beneden, naar ‘Gatenstad’. In de stad is er drukte, geklets als een lentebui. Veel bewoners in veel bladhoogten met een diversiteit aan kleur, geur en klank. Dromen gaan voorbij aan het blikveld, dromen van zeeën en andere verten. Fluisteringen van gedachte draken. Mogelijkheden zoeken om te gaan met blad door blad in kleurige maten auto’s. Snelheid is geboden. De auto wordt een boot naar de horizon; naar diepten van de zee vol kleur en soort. Zijn er geheimen? Word je bang? Stil of luid? Waarheen? De wondere wereld dichtbij is een fantastische ontdekkingstocht. Groeien en bloeien om de naaste omgeving en daarbuiten te lijf te gaan.
De tijd om licht en donker in eigen kleur en geur tegemoet te gaan. Tijd. Eerst sterren tellen, meer alles.

De ‘draken’ zijn takjes, oud of nieuw blad, bloemblaadjes die vlinders kunnen zijn, beestjes als monsters. Eikeldopjes, bolsters en andere materialen die zomaar buiten te vinden zijn en door associatie en fantasie een dag van ochtend tot nacht een wonderlijke wereld laten ontdekken. Er zijn grapjes in taal en beeld die je dansend en kruipend meevoeren op een windvlaag. Beeld door foto’s gevormd tot een beeldende compositie. Stad en land eenvoudig verenigd. De draken van vroeger waren onontdekte gebieden.
De ‘draken van nu’ zijn dichtbij, een wijde wereld in het bijzondere eenvoudige. Zo bijzonder dat er oog voor moet zijn.

Het prentenboek biedt een schat aan mogelijkheden tot vertelling en creatieve verwerking. Tegenstellingen bijv. langzaam/snel en hoog/laag, abstracte begrippen als tijd en licht of wat is niets en wat is iets naast zintuigelijke waarnemingen liggen als blaadjes in diverse vormen op te rapen. Buitenspelen!

Tijdloos en zonder grenzen genieten. Een ontdekkingsreis in natuurlijke materialen en creativiteit waardoor een fantastische fantasiewereld in denken en doen wordt gecreëerd. Filosofeer mee in dit schitterende ‘Hier zijn draken’. Een absolute aanrader.

Reacties op: Fantastische ontdekkingstocht

2
Hier zijn draken - Yorick Goldewijk
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners