Advertentie

Een goede titel maakt je direct nieuwsgierig naar een boek. Een humoristische illustratie op een omslag ook. Beide geven inspiratie om ermee aan de slag te gaan.

Oet en Drap wonen beiden in een grot. Op de kei voor hun eigen grot staat van ieder de handafdruk, hun naambordje. Oet is tevreden hiermee totdat Drap zegt dat zijn grot groter en daardoor beter is. Oet is boos en verzint iets nieuws voor zijn grot. Eerst de ene water, dan de ander vuur en vervolgens komt de inrichting aan de beurt waarna de grot een verdieping krijgt. Niet zomaar een verdieping, maar een huis en een kasteel. Telkens troeven ze elkaar af met iets nieuws. Hoe gekker hoe beter tot aan een boot, een auto, een computer en een raket toe. Ze bouwen luchtkastelen met allerhande voorwerpen uit de geschiedenis van toen tot nu. De één schept nog meer op dan de ander.
Tot een klein licht voorwerp hun torens tot in de hemel doet wiebelen. Het is klaar met de afgunst en alles valt ineen. Nu geven ze elkaar de schuld totdat ze beseffen dat ze beiden schuldig zijn aan de ruzie na de strijd. Samen zijn en spullen delen is veel fijner!

Ondanks de lange haren van de holbewoners is de mimiek van de Oet en Drap duidelijk af te lezen mede door het inzetten van de handen. De vriendjes muis en zwijntjes van Oet en Drap zijn de terugkerende elementen. De paginagrote illustraties zijn in grondkleuren en drukken daarmee de tijd van de holbewoners goed uit. De tekst leest door voornamelijk spreektaal vlot voor waarin diverse grapjes zijn verwerkt. Door de materiële ontwikkelingen in tijden zou je als voorlezer kunnen verwachten dat ook de taal zou mee ontwikkelen. Dit gebeurt echter niet, ze blijven de te betwisten stereotiepe holbewoner die grammaticaal foute zinnen uitspreekt. Als voorlezer kun je de neiging krijgen om de gesproken taal aan te passen terwijl een kind dit enorm grappig kan vinden.

Uit de hoge torens met allerhande materialen blijkt de enorme fantasie van auteur en illustrator. Een fantasie die doordacht is, want er zijn vele herkenbare onderwerpen, emoties en gebruiksmogelijkheden in dit heerlijke prentenboek te vinden. Bijv. jaloezie, ruzie, tevreden zijn, teleurstelling, vriendschap, samenwerken, gebruik van materialen, bouwopdracht, geschiedenis, techniek, tegenstellingen, overtreffende trap, repeteren.

Oet en Drap, een originele, snelle reis door de tijd met een bijzondere spanningsopbouw en met de potentie om een blijver in prentenboekland te zijn. Woesjjj! Een aanrader voor lees- en kijkplezier! Samen is nog leuker! Vanaf ong. 4 jaar.

Reacties op: Origineel door de tijd

8
Oet en Drap - Alistair Chisholm
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners