Kippenvel! Wat een toppers zijn deze mannen!

Rcisca 13 augustus 2025
Voetbalhart

Twee vrienden, rwee hartstilstanden.

Bas van Loon en Nikki Baggerman.
Beide jonge mannen zijn actief bij onze plaatselijke voetbalverenigong Achilles Veen en krijgen 1.5 jaar na elkaar een hartstilstand op het veld.
Samen vertellen ze hun verhaal, hoe hun levens van de ene op de andere dag volledig veranderden.

Bij beide hartstilstanden was mijn eigen vader betrokken en dat maakte het lezen van dit boek voor mij nog een stukje emotioneler dan het al is.
Wat een verhaal, wat een vooroordelen en wat een onwetendheid is er nog als het gaat over hartstilstand, reanimatie, en het omgaan met een AED.

Door de verhalen van Bas en Nikki te lezen krijg je een volledig beeld van wat de mannen hebben meegemaakt. Ze gaan echt met de billen bloot om de taboes zoveel mogelijk weg te nemen.

#quote
We hebben gestreden.
We hebben er alles aan gedaan om van iets negatiefs iets positiefs te maken. Voor onszelf, maar met name ook naar anderen toe. Niet alleen de mensen van onze voetbalclub of on het dorp. Nee, we willen heel Nederland laten zien wat Jet betekent om een hartstilstand te krijgen en te moeten kampen met de nasleep ervan. Niet om een zielig verhaal op te hangen of in de schijnwerpers te staan. Integendeel, we houden niet van aandacht. Maar we moeten iƩts doen om de bewustwording rond dit onderwerp als een lievlek over heel Nederland te verspreiden.

Indrujwekkend verhaal, prachtige missie aldus Louis van Gaal!

Ik kan heel veel zeggen over dit boek, maar ga het zelf lezen, voelen en zo ook een beetje ervaren.
Ga eens rondkijken in je eigen omgeving waar een AED aanwezig is. Kun jij er iets mee of heb je geen idee. Hoeveel mensen ken je die een reanimatie cursus hebben gedaan?
Misschien kunnen Bas en Nikkie bij jou in de buurt, op jou vereniging nog wel een lezing houden om daar meer mensen bewust te maken van de risico's.

Meer recensies van Rcisca