De schoolpleindetectives
Lisa, Mats en Ibi zijn ware detectives en lossen alle raadselachtige zaken op op basisschool De Clusius. Dit keer blijkt het raadsel echter niet zo eenvoudig te zijn en proberen ze een echte historische schat op hun schoolplein te vinden.
Elk lid van de vriendengroep heeft zijn eigen specialiteit en dit komt herhaaldelijk terug in het boek. Je leert hierdoor de personages steeds beter kennen.
Naast dat het boek heel vlot geschreven is, volgen gebeurtenissen elkaar ook snel op, waardoor je goed in het verhaal wordt gezogen. De snelheid maakt tevens dat het verhaal niet heel spannend is, en dus ook voor kinderen die niet van teveel spanning houden goed te lezen is.
Een leuke twist vind ik dat het boek gebaseerd is op historische feiten. Het boek is dan ook een mooie aanleiding om eens opzoek te gaan naar de eigen historie van een school.
Ik vind het boek vooral geschikt voor in groep 5/6. Het boek is dan ook al aangeschaft voor in de schoolbibliotheek.