Opaal - een mysterieus familieverhaal

Reina 04 februari 2026
Erg leuk dat ik Opaal van Eleanor Buchanan als één van de eersten heb mogen lezen. Hartelijk dank aan uitgeverij Xander voor het cadeau doen van het boek in ruil voor een recensie.

Ik heb het boek met veel plezier gelezen. Dochters van de Oceaan: Opaal is een meeslepende roman waarin verleden en heden op een intrigerende manier met elkaar zijn verweven. Het verhaal wisselt tussen het Schotland van 1931 en het heden en volgt daarbij twee vrouwen: Iris Blackmore en Roz Chatton. Door deze opzet ontstaat langzaam een mysterieus familieverhaal vol geheimen, verlies en verbondenheid, waarin ik al snel helemaal werd meegezogen.

In het verleden staat Iris Blackmore centraal, die opgroeit in een vervallen landhuis op een schiereiland aan de westkust van Schotland. Een ogenschijnlijk kleine gebeurtenis zet het leven van het gezin Blackmore op scherp en laat sporen na die generaties later nog voelbaar zijn.

In het heden leven we mee met Roz Chatton, die geconfronteerd wordt met haar eigen verleden en familiegeschiedenis. Wanneer ze het huis van haar moeder opruimt, vindt ze een vergeten ring met een opaal. Ze voelt zich onmiddellijk aangetrokken tot de ring. Als een onzichtbare band tussen vrouwen uit verschillende generaties leidt de ring haar zelfs naar het huis van haar voorouders.

Wat Opaal voor mij erg sterk maakt, is de manier waarop de verhaallijnen langzaam naar elkaar toe bewegen zonder dat alles meteen wordt prijsgegeven. De spanning wordt mooi opgebouwd, en de zoektocht naar antwoorden verloopt stap voor stap, wat me geboeid hield. Thema’s als familie, afkomst, verlies en veerkracht staan centraal, met sterke vrouwelijke hoofdpersonen.

Het doet soms denken aan de Zeven Zussen-boeken, maar heeft een eigen, frisse toon en is nergens voorspelbaar. Ondanks het grote aantal personages is het makkelijk de hoofdpersonen te volgen en een band met hen op te bouwen. Het verhaal leest vlot en heeft iets weg van een soap, met intriges en emoties.

Opaal is een boek dat je uitnodigt om door te lezen. Het verhaal neemt je mee, je wilt weten hoe de geheimen van de familie zich ontvouwen en hoe de verhaallijnen van Iris en Roz uiteindelijk samenkomen. Ik heb het boek met veel plezier gelezen en raad het aan voor iedereen die houdt van familieverhalen met een mysterieus randje en een vleugje romantiek.

Meer recensies van Reina

Eén wens. Twee levens. Een onvergetelijke vriendschap. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.

Een hilarische en spannende donkere romcom met een bloederig randje.