Praagse Herfst
Reikhalzend uitgekeken naar een nieuwe Dan Brown! De professor moet weer de wereld redden van de ondergang. De setting is inmiddels wel bekend. Langdon bevind zich ergens op de wereld, Praag deze maal, om een symposium bij te wonen. Nu als liefje van een mooie vrouwelijke wetenschapper. Het onderwerp: het ontsluiten van het menselijke bewustzijn. Duistere machten staan aan de vooravond van een grote doorbraak. Er is sprake van een grote dreiging van de mensheid. Meer dan genoeg om lekker te genieten van een spannend boek.
Het gevoel is echter die van een herhalingsoefening. De verbinding van een oude stad en haar geschiedenis met dit verhaal voelt als gezocht. Natuurlijk is het leuk om meer te weten over een cultuur, historische geschiedenis, maar hier dient het geen noodzaak. Ook houd ik ervan om tijdens het lezen, elementen uit het boek op te zoeken. Zoals muziek, schilderijen, plekken. En daar is echt geen gebrek aan. Dat Dan Brown een thriller schrijft, verdwijnt daardoor te vaak naar de achtergrond. Door al het uitleggen van de wetenschappelijke kennis en uitkomsten, verliest het verhaal aan tempo en ritme. Langdon speelt niet de hoofdrol meer in dit boek en misschien is zijn pensioen wel aanstaande. Laat hem maar genieten van de herfst van zijn leven. Het is hem gegund.