Meer dan 4,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Dan Brown

Artikelen 22 Newsroom 9 Spots 14 beschrijving bewerken

Dan Brown (1964) is de wereldberoemde Amerikaanse auteur van bestsellers als De Da Vinci Code en Het Bernini Mysterie (beide verfilmd). Hij doceerde Engels aan het Amherst College en de Philips Exeter Acadamy tot hij besloot zich volledig op het schrijven toe te leggen. Zijn boeken behoren tot het "faction" genre waarin een verzonnen verhaal verweven wordt met een historische werkelijkheid, en het voor de lezer vaak moeilijk is feit (fact) en fictie (fiction) van elkaar te onderscheiden. Vooral De Da Vinci Code, het boek waarmee hij internationaal doorbrak, staat bol van de pseudohistorische religieuze complottheorieën en was daarom erg controverseel in katholieke middens.

Dan Brown is de zoon van een prijswinnend wiskundige en een moeder die religieuze muziek speelde, en werd in zijn jeugd omringd door de tegengestelde ideeën van wetenschap en geloof. Samen met zijn vrouw Blythe, een historica en kunstenares, gaat hij op onderzoek uit voor zijn boeken en doet hij zo ideeën op. Dan Browns boeken worden wereldwijd vertaald en zijn erg vaak op de bestsellerslijsten terug te vinden.

Robert Langdon

Dan Browns meest bekende personage is Robert Langdon, een hoogleraar kunstgeschiedenis aan de universiteit van Harvard. Beiden zijn op 22 juni 1964 in Exeter (New Hampshire, Verenigde Staten) geboren. Op 7-jarige leeftijd viel Robert Langdon in een waterput, waardoor hij aan claustrofobie lijdt. De nooit getrouwde professor voelt zich in elk boek aangetrokken tot zijn vrouwelijke tegenspeelster. Hij verscheen voor het eerst in Het Bernini mysterie.

Tom Hanks vertolkte de rol van Robert Langdon in The Da Vinci Code (2006) en Angels & Demons (2009). In 2016 verschijnt de verfilming van Inferno, met opnieuw Tom Hanks als Robert Langdon.

1. Angels & Demons (2000, Het Bernini mysterie)
2. The Da Vinci Code (2003, De Da Vinci code)
3. The Lost Symbol (2009, Het verloren symbool)
4. Inferno (2013, Inferno)
5. Oorsprong (2017, Origin)

Laatste bewerking door Gea Kuipers op 25/06/2023
Auteursfoto: Foto via site Uitgeverij Luitingh-Sijthoff
Rapporteer deze bijdrage aan de redactie

Nieuwste boek

Door lezers

Thriller Café / De historische thriller
12 augustus 2019 13 reacties
Thriller Café / Thrillers met een actueel tintje
05 mei 2019 22 reacties
  Meer artikelen van lezers

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Van deze auteur

Meer Boeken