Spannend en intelligent verhaal in een overvolle kennis etalage
Dit zesde deel uit de reeks over Robert Langdon, hoogleraar kunstgeschiedenis en symboliek, begint met een bezoek aan de Praagse Burcht. Zijn vriendin Katherine Solomon houdt er een lezing over het menselijk bewustzijn. De grote vraag is of ons bewustzijn in onze hersenen gelokaliseerd is, en dus verdwijnt als we dood gaan, of dat het zich buiten ons lichaam bevindt, non-lokaal is, en na onze dood voortleeft. Katherine Solomon staat op het punt een boek hierover te publiceren. De geheimzinnige organisatie “Q” probeert dit met alle middelen te voorkomen, uit angst dat hun geheime operatie Threshold hier hinder van gaat ondervinden. Wat volgt is een kat en muis spel met lange achtervolgingen en spectaculaire ontsnappingen. Dat het verhaal voor de hoofdpersonen goed afloopt laat zich raden.
Ook dit deel is weer een echte Dan Brown: een spannend en intelligent geschreven verhaal tegen de achtergrond van een mooie stad, vol architectonische hoogstandjes, geheimzinnige figuren, lange achtervolgingen, spectaculaire ontsnappingen, en dodelijke slachtoffers. Het boek etaleert veel kennis over noëtisch onderzoek naar het menselijk bewustzijn, thanatologie (de studie van sterven en de dood), en technologie. Dit werpt meer licht op uiteenlopende opvattingen. Enerzijds zijn er mensen volgens wie we geen vrije wil hebben, mede omdat experimenten laten zien dat beslissingen milliseconden eerder worden genomen dan er prikkels in de hersenen zichtbaar zijn. Anderzijds stemmen de resultaten van neurologisch en noëtisch onderzoek sterk overeen met wat mystici en uiteenlopende religieuze tradities al eeuwenlang beweren. In het etaleren van zijn kennis slaat Brown soms wel door. Wat moet een lezer immers met uitweidingen over fractals, immersieve technologie, of hydroponische druppelsystemen?
Wat de boeken in de Robert Langdon reeks zo bijzonder maakt is de combinatie van spanning, filosofische beschouwingen, architectuurbeschrijvingen, gecodeerde teksten en symbolen, en inzichten uit de moderne wetenschap. “De Da Vinci Code” speelt zich af in Parijs en onderzoekt de rol van de vrouw in het Christendom. “Het Bernini Mysterie” speelt zich af in Rome en verwoord de relatie tussen wetenschap en religie in prachtige monologen en dialogen. In “Inferno” maakt de lezer kennis met allerlei facetten van Florence en het meesterwerk Inferno van Dante Alighieri. Langdon probeert in dit verhaal een uiterst gevaarlijk virus onschadelijk te maken, dat op het punt stond om verspreid te worden in de strijd tegen de overbevolking. “Het verloren symbool” speelt zich af in Washington. Langdons’ vriend Peter Solomon, prominent lid van de vrijmetselarij, is ontvoerd en verkeert in levensgevaar. Samen met diens zus Katherine, die in dit boek voor het eerst opduikt, probeert hij de geheimen van Washington te ontraadselen. Het voorlaatste boek over Robert Langdon, “Oorsprong”, speelt zich deels af in Bilbao en deels in Barcelona. Centraal in dit boek staan de klassieke vragen naar waar we vandaan komen en naartoe gaan.
Door alle uitweidingen zijn de boeken van Dan Brown doorgaans erg dik “Het ultieme geheim” omvat maar liefst 765 pagina’s, verdeeld in 139 kleine hoofdstukken en een epiloog. Het had wel wat minder dik mogen zijn. Het dankwoord maakt duidelijk wat er allemaal komt kijken om dit soort boeken te schrijven.