Moeiteloos ontwaken, maar niet zonder moeite

TheovanderVoordt TheovanderVoordt
15 mrt 2026

Ontwaken is volgens Alex van Galen de meest pure vorm van geluk die er is. Iedereen kan dit ervaren, want het is een natuurlijke staat van zijn. In dit boek legt Van Galen uit wat je kan helpen om te ontwaken. Hij mediteerde zelf jarenlang bij een gerealiseerde yogi en had veel gelukzalige trance-ervaringen). Toch was hij niet in balans. Pas toen hij het Taoïsme ontdekte, kon hij contact maken met zichzelf en ervaren wat ontwaken echt is: de werkelijkheid accepteren en ervaren zoals die is. Zijn boek bevat eenvoudige Taoïstische oefeningen om het contact met je lichaam en de aarde te herstellen.

Behalve de lichaamsgeoriënteerde oefeningen bevat dit boek ook hoofdstukken over zoeken en tegen muren aanlopen, concepten loslaten, het pad naar ontwaken, God, de verschillende lagen in ons bewustzijn, zelfsabotage, vrede sluiten met je organen, seksuele energie verfijnen, en ontwaken maar dit op een gepast moment ook weer moeten loslaten.

De oefeningen zijn vaak een combinatie van ademen, je gedachten observeren zonder er in mee te gaan, visualiseren, geluid maken, en affirmeren. Een bekende oefening is De Innerlijke Glimlach: glimlach zacht, adem diep, en stel je een stralend licht voor dat van bovenin je lichaam in stroomt, maak contact met de aarde, en gebruik een klank die gekoppeld is aan een van je organen. Als je hoofd, hart en buik op één lijn zitten, kun je bergen verzetten.

Zijn verhaal is goed te volgen, al kan het voor mensen die nieuw zijn op dit pad soms lastig zijn. Het boek heeft wel iets tegenstrijdigs. Van Galen bespreekt allerlei oefeningen om tot ontwaken te komen, maar zegt ook dat als we ernaar op zoek gaan, we het vaak te ingewikkeld maken, wat ons eigen ontwaken in de weg. Deze paradox lost op door te accepteren dat we wel moeten zoeken en oefenen, maar dit op een gegeven moment ook weer los moeten laten.

Hierover lezen is niet genoeg. Uiteindelijk gaat het er om er mee aan de slag te gaan. Een mooi citaat van Lao Tse aan het begin van het boek onderstreept dit nog eens: “Wie kennis zoekt, verzamelt iedere dag meer en meer. Wie de tao volgt, laat iedere dag iets los”. In combinatie met zijn inzichten en workshops (zie https://www.alexvangalen.com/) wordt de lezer prima op weg geholpen om dit pad te volgen.

Meer recensies van TheovanderVoordt