Een emotioneel historisch verhaal met vele lagen.
Geschenk van de zee van Julia Kelly speelt zich af Schotland rond 1900, wat dit een enorm sfeervol boek maakt. Het is een historische roman met meerdere lagen, waarbij het verhaal verschillende thema's raakt. Geluk en verdriet gaan hand in hand. Verlies, de rouw van een moeder die haar kind heeft verloren, maar die een ander kind terug in haar leven krijgt en probeert lief te hebben als een kind van haarzelf. Het is rauw en menigmaal brengt het een brok in je keel wanneer het verhaal zich langzaam ontvouwt. De emotie is voelbaar, maar zonder deprimerend te worden. Daar zorgt de schrijfstijl van Julia Kelly wel voor. Het neemt je mee, kabbelend, rustig verteld en ingetogen. De gelaagdheid van de personages is bij de meeste goed gelukt, en ondanks dat je enorm met Dorothy, het hoofdpersonage meeleeft, merkte ik dat ik me ook in andere personages goed kon verplaatsen.
Voor mij persoonlijk kabbelde het verhaal net iets te lang, maar naarmate het verhaal zich ontvouwde en de emoties voelbaar waren op het einde heild het toch stand en raakte het me enorm. Dat is dan ook meteen de kracht vna het verhaal, de rustige opbouw geven de gebeurtenissen in het boek extra kracht en daarmee heeft elke kanteling in het verhaal extra impact.
Ik vond het prachtig om te lezen en geef het 4 dik verdiende sterren.
Ik vond het prachtig om te lezen en geef het 4 dik verdiende sterren.