Wat een verrassing was dit boek!
En Garde was voor mij de verrassing van deze leesmaand. Wat een vermakelijk en vooral divers boek, waarin het verhaal van Charles d'Eon op zeer leesbare wijze wordt beschreven. Heerlijk taalgebruik, met humor en spitsvondigheid, neemt je mee door de geschiedenis en het leest als een trein. Mocht je nou niet vaak historische romans lezen, maar het toch een keer willen proberen dan is dit echt een heel goed boek om mee te starten. In het eerste deel komen veel thema's aan bod. Uiteraard de 'casual' manier van het ontdekken van het dragen van dameskleding, maar ook de ontwikkeling als persoon. De titel En Garde verwijst naar het schermen, wat hem en rol in de franse oorlog oplevert. Het tweede deel richt zich meer op het leven van Charles, onder de naam Genevieve. Ik wil hier weinig over vertellen, want dat zou veel spoilers opleveren, maar je leeft echt heel erg mee en dat is ook hier weer de verdienste van de uitstekende schrijfstijl.
Al met al is dit een boek dat hoog in mijn favorieten van dit jaar staat. Ik geef dit 5 dikke sterren.