Een kijkje onder het water in verhalen

Sabie38 17 september 2020
De begaafde Sardine is een vertaling vanuit het Frans. Geschreven door natuurkundige Bill Francois. De auteur neemt je letterlijk mee in de betoverende verhalen over de zee en haar bewoners. In de verhalen, anekdotes zijn de persoonlijke ervaringen van zijn kinderjaren tot aan nu verweven. Hij vertelt op een wijze waarop je het voor je ogen ziet gebeuren.
Sommige stukken lezen ietwat langdradig en saai weg omdat er veel achtergrondinformatie wordt gegeven, waardoor je de draad van het verhaal wat kwijt kan raken. Maar de meeste stukken lezen prima weg, het zijn losse verhalen maar ze vormen uiteindelijk ook samen een geheel. Je leert de bekende zeedieren op een heel andere manier kennen; een doorzichtige sardine, haring die oorlog voerden en de riemvis die aardbevingen kan voorspellen.
Verontrustende berichten komen ook naar boven zoals wat wij als mensen de onderwaterwereld aandoen, het feit dat als kinderen wordt gevraagd een vis te tekenen er een rechthoek verschijnt, naar de bekende vissticks die ze te eten krijgen.
Al met al een fascinerend boek waar je mee wordt genomen in ongelooflijke verhalen over het leven in de zee. De vormgeving is tevens passend, kleine tekeningentjes tussen de verhalen door en visjes tussen de alinea’s.

Meer recensies van Sabie38