Olifantenpaadjes leiden ergens naar toe

Sabie38 24 februari 2024
Een aansprekende titel toen ik deze las en al vrij snel wordt duidelijk waarom het boek zo heet.
De hoofdpersoon Raad heeft een knuffelolifant Mimp die hem helpt om te reageren in voor hem lastige situaties, zodat Raad de wereld kan overzien en helpt als hij zich niet goed voelt. Een soort van veilige baken waar Raad zich achter kan verschuilen.

Elk jaar gaat hij op vakantie met zijn ex-vrouw en hun kinderen naar een huis in Frankrijk. Twee weken waarin het geluk uit het verleden wordt nagebootst. Ieder hecht hieraan maar op den duur doet ieder het voor een ander maar hecht er zelf minder waarde aan. Behalve Raad. Hij is sinds kort met pensioen en moet hier aan wennen en denkt zich weer even gelukkig te voelen als vroeger als ze met elkaar op vakantie zijn. Echter worden de kinderen groter en willen hun eigen pad inslaan. Grant, de moeder van zijn ex is mee. Rachel, zijn ex heeft een nieuwe relatie en ook hij is in Frankrijk.

Het boek bevat veel humor, de knuffelolifant Mimp maar ook andere associaties met olifanten zijn verwerkt in het boek en door de hoofdstukindeling leest het boek fijn weg.
De gebeurtenissen zijn humoristisch maar bevatten ook veel serieuze onderwerpen zoals eenzaamheid, liefde en veranderingen in het leven.
Olifantenpaadjes, de ingesleten korte weggetjes naast een gewoon pad. Gaat dit over de ingesleten patronen van dit gezin of is er een relatie met de knuffelolifant. Dat is mij niet geheel duidelijk geworden na het lezen van het boek en het einde vond ik ook wat open.

Meer recensies van Sabie38