‘een vergeting is het tegenovergestelde van een herinnering’
Dit mooie meeslepende familieverhaal is niet wat ik meestal lees (thrillers) maar dit is een kadootje tussen alle andere boeken. Zo blij dat ik dit mocht lezen van uitgeverij LS. Wat mij vooral aansprak is dat het eens ergens anders afspeelt als Engeland/Amerika. Mooi om te lezen hoe het er in die tijd aan toeging in West Australië. Hoe het leven zo hard kon/kan zijn in the outback is confronterend om te lezen. Ik heb vroeger, eind jaren 80, de serie The Flying Doctors gezien en ik zag het zo voor me, uitgestrekte landerijen die groter zijn dan een provincie in Nederland.
Het begin van het boek is wel wat moeilijk om door te komen. En ik moest wel erg wennen aan de vele personages. Misschien dat ik daarom wat moeite had om erin te komen. Maar hoe meer ik in het verhaal kwam hoe levendiger de personages voor mij werden en begonnen hun persoonlijkheden tot leven te komen waardoor je personages herkende. Dat komt ook door de goede beschrijving van de auteur. Haar beschrijving van een persoon is zo goed dat ze daardoor echt tot leven zijn gekomen bij mij. Net als de beschrijving van het landschap, de weidsheid, de hitte, de stof, je voelt het bijna de stof ook echt op jouw kleding zitten. De personages ontwikkelen zich gedurende hun leven en dat is heel mooi en beelden beschreven door de auteur. Je zit echt in hun hoofd en voelt wat zij voelen. Dat is echt heel knap.
Ook raakte ik in het begin de weg soms kwijt van de vele herinneringen die een personage had, dan was je ineens weer jaren terug en ineens weer in het ‘heden’. Dat werd later in het verhaal wat minder, of ik zat gewoon in het verhaal.
Door de herinneringen wordt het duidelijker hoe het allemaal in elkaar steekt en zie je gebeurtenissen met andere ogen. Zo blijft het verhaal zich goed voortbewegen en valt het niet stil.
Ik vond het jammer dat er totaal geen vermelding van de Aboriginals in West Australië. Ik heb het opgezocht maar zij woonden daar ook in de periode, onder erbarmelijke omstandigheden. Dat vind ik een gemiste kans.
Het is een boek wat je niet even tussendoor leest. Hier moet je echt even voor gaan zitten en de tijd voor nemen.
Ik heb genoten van dit mooie verhaal. Ik vind het een echte aanrader.
Het boek komt uit op 5 maart 2026.
Bedankt uitgeverij LS voor dit vooruit-exemplaar
Ik heb genoten van dit mooie verhaal. Ik vind het een echte aanrader.
Het boek komt uit op 5 maart 2026.
Bedankt uitgeverij LS voor dit vooruit-exemplaar