Indrukwekkend coming of age roman met thrillers elementen
Een indrukwekkend verhaal wat ik persoonlijk zou beschrijven als een literair roman met een psychologisch thriller randje.
Het verhaal bestrijkt 3 decennia en gedurende het lezen komen historische gebeurtenissen voorbij die tijdens het lezen niet altijd een toevoeging lijken te zijn aan het verhaal zelf maar wel de sfeer van de tijd waarin het zich afspeelt neer zetten.
We volgen Patch, een jongen die zonder vader in armoede opgroeit met een getroubleerde moeder. Hij wordt beste vrienden met Saint, een weesmeisje dat bij haar oma opgroeit. Wanneer hij als jonge tiener een ontvoering verijdeld maar daarbij zelf ontvoerd wordt zet Saint alles op alles om hem terug te vinden. Zij gelooft niet dat hij dood is en die overtuiging wordt beloond, ze vindt Patch terug.
Patch wordt tijdens zijn gevangenschap mentaal en fysiek in leven gehouden door Grace. Zij beschrijft haar leven en wat ze gezien heeft op zo'n levendige manier dat Patch dat in kleur voor zich ziet, ook al is de ruimte waar ze gevangen zitten volledig in donker gehuld. Hij heeft daarom ook geen idee hoe Grace eruit ziet
Wanneer hij vrij is gaat hij op zoek naar Grace en die zoektocht duurt jaren. Saint helpt hem en is daarmee de enige die gelooft dat Grace bestaat.
Het is een prachtig verhaal over vriendschap, loyaliteit en liefde. Maar ook over voldoen aan verwachtingen van familie en maatschappij en je weg vinden in het leven. Je volgt Saint en Patch in hun groei van tiener naar volwassenheid en hoe de ontvoering en alles daarna hen blijft vormen de rest van hun leven. De verhaallijnen van de andere personages zijn verweven met die van Patch en Saint en beïnvloeden hen in hun keuzes. Zelfs als die keuzes pijn doen
Eerlijk is eerlijk, ik had moeite met dit boek. Naar mijn mening had het verhaal met 150 - 200 pagina's minder ook afgekund. Er staan hele mooie zinnen in, de schrijfstijl is beschrijvend en beeldend, maar er worden teveel woorden gebruikt. Ik kwam er moeilijk in en pas na 150 bladzijden kwam er meer vaart in. Het bleef echter op en neer gaan en op de momenten dat het minder was las ik scannend. Wanneer er weer écht wat gebeurde las ik gefocust. Dit op en neer gaan maakte dat de leeservaring voor mij persoonlijk minder was. Vandaar een 3 sterren read voor mij.