Vreemd, maar best goed

sanderhaarsma sanderhaarsma
13 mrt 2025

SPOILERS VERDEROP!!!! Dit boek lezen was een vreemde ervaring. Het is een goed boek met een zeer origineel uitgangspunt, maar het is vreemd om jezelf in de mindset van de hoofdpersoon te zetten. Het is interessant om vanuit Flo's oogpunt de wereld te zien, maar dat maakt de gebeurtenissen van het boek niet minder vergezocht in sommige gevallen. Ik vond persoonlijk dat sommige dingen wel erg makkelijk gingen voor Flo (ook al is het leven voor haarzelf niet makkelijk) zoals in een kraakpand gaan wonen, dat daarna zomaar ineens kunnen gaan huren, een uitkering aanvragen op je 18e en die ook gewoon krijgen, no questions asked. De acties die Dreyfuss onderneemt zijn ook apart. Ik snap zijn motivatie wel, maar het is nogal hypocriet om dan zelf zoveel kostbare spullen te hebben als je juist mensen wil leren hoe het is om daar niet aan gehecht te zijn, en je maakt mij niet wijs dat als je iemand in elkaar rost dat die persoon je daarna er nog dankbaar voor is ook. Maar goed, dat alles voldoet natuurlijk wel aan het absurdistische wat dit boek ook stelt te zijn, dus wellicht moet ik het niet zo realistisch bekijken :-).De vele termen probeerde ik na pagina 20 al niet meer te onthouden, en dat was ook niet nodig. In de laatste 100 pagina's neemt het echt vaart en wordt er ook meer duidelijk, die laatste 100 pagina's heb ik vrij vlot gelezen moet ik eerlijk zeggen. Al met al is het wel een goed boek, absoluut zeker.

Meer recensies van sanderhaarsma