Advertentie

In de roman Niemand zoals hij word je als lezer meegenomen naar de wereld van Renske. Zij is een jonge vrouw met een doorsnee baan en een blog waarop ze (een deel van) haar leven deelt met haar volgers. Dan ontvangt ze onverwachts een envelop uit Japan. De inhoud blijkt een stukje van haar opa’s dagboek te zijn. Daarna volgen er nog meer enveloppen. Renske raakt gefascineerd door zijn verhalen en heeft het gevoel haar opa Pieter eindelijk echt te leren kennen. Renske verliest haar baan en besluit Pieter achterna te reizen naar Japan.

De uit Zoetermeer afkomstige debutante Lucia weet de lezer met haar roman Niemand zoals hij al snel voor zich te winnen. De cover op zich maakt al indruk, maar de inhoud nog veel meer. Lucia bewijst in dit debuut met weinig woorden de mooiste en diepzinnigste zinnen te kunnen maken. Kort, maar krachtig! Ze weet met een enkele pagina al zoveel informatie met haar lezers te delen. Informatie die direct blijft hangen. Het boek laat zich dan ook zeer gemakkelijk lezen, is van begin tot eind vermakelijk en zo uit. Echter na het dichtslaan blijven de personages en het verhaal nog lange tijd hangen. Lucia van den Brink is overduidelijk een schrijftalent. Een auteur waarvan we vermoedelijk nog een hoop kunnen verwachten.

Lucia doet zelf fanatiek aan Wado-ryu karate en studeerde Japans. Haar kennis over Karate en Japan weet ze beide op een slimme manier in het verhaal te gebruiken. Verder zit de roman Niemand zoals hij vol scherpzinnige symboliek. Het pakkende verhaal wordt voornamelijk verteld vanuit de belevingswereld van Renske, die tijdens haar reis naar Japan zichzelf meer en meer leert kennen. Maar ook haar opa Pieter weet de auteur door middel van de dagboekverhalen op een slimme manier tot leven te wekken. Het aangrijpende verhaal toont de kwetsbaarheid van het leven, de onzinnigheid van familieperikelen en de onmacht bij ziekte. Maar het boek bevat inhoudelijk nog veel meer. Zo gaat het onder andere ook over liefde, vriendschap, je eigen keuzes maken, het verwerken van trauma’s en dwangstoornissen.

Meer recensies lees je op de blog In de Boekenkast

Reacties op: Overdonderend debuut van Nederlandse bodem

24
Niemand zoals hij - Lucia van den Brink
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker