Advertentie

In het mooi vormgegeven prentenboek Voor altijd vrienden valt een ontroerend, maar hoopvol, verhaal te lezen. Het is een fijn boek om uit voor te lezen en zo een ernstige ziekte en/of het overlijden van (een jong) iemand bespreekbaar te maken. De realistisch overkomende illustraties van Petra Heezen bekrachtigen het verhaal. De pastelkleuren en de vele details in de tekeningen zorgen ervoor dat deze illustraties niet snel zullen vervelen. Eenmaal voorgelezen kunnen kinderen die (nog) niet zo goed zelf kunnen lezen, het verhaal door middel van de illustraties zelf keer op keer herbeleven en aanvullen.

Het verhaal is geschreven door auteur Jeroen Hoogerwerf en wordt als het ware verteld door het personage Aron. Aron is een “gewone” jongen, maar wel een jongen die iets heftigs heeft meegemaakt. Hij is daardoor erg verdrietig. Hij is beste vriend Bram voor altijd kwijt. Bram bleek botkanker te hebben en ondanks alle ziekenhuisbezoeken werd hij niet beter. Nu is Bram dood en moet Aron alleen verder. Of toch niet? Hoewel het verdriet blijft, heeft hij gelukkig nog wel een aantal andere vrienden. Vrienden die ook bevriend waren met Bram. Samen kunnen ze over Bram praten, zo is hij er toch nog een beetje bij.

Het prentenboek Voor altijd vrienden laat zien dat je best verdriet mag hebben en iemand mag missen. Maar ook dat je door dit te delen met anderen je verdriet een plekje kunt geven en het niet erg is, als je doorgaat met de leuke dingen in het leven. Samen erover praten kan al een beetje helpen en hoewel het verdriet nooit weg zal gaan, kun je zo ook de mooie herinneringen naar boven halen. Een fijn boek om cadeau te geven aan ieder kind dat iemand die dicht bij hem stond, verloren heeft. Voor altijd vrienden is ook een boek om klassikaal een lastig onderwerp als ziekte en de dood bespreekbaar te maken. Aanrader!

Kijk voor nog veel meer recensies ook eens op de blog indeboekenkast.com

Reacties op: Verdriet mag er zijn

1
Voor altijd vrienden - Jeroen Hoogerwerf
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners