‘Een tweede alliantie’ – Denise Rudberg


Let op! In deze recensie staat een spoiler over deel 1 van de serie. 


Het is 1941 en de oorlog is nog steeds in volle gang. Zweden is nog steeds neutraal, maar voor hoelang nog? Elisabeth, Iris en Signe werken nog aan het kraken van de code. De dreiging van Duitsland wordt echter steeds groter. Helemaal als ze ontdekken dat Duitsland Rusland wil binnenvallen. 


Dit tweede deel van Operatie Stockholm gaat verder waar deel 1 geëindigd is. De proloog is het antwoord op de cliffhanger van het eerste deel. Het is wel echt een must om deel 1 eerst te lezen voordat je aan deze begint, veel is onduidelijk als je die laat liggen. 


In de proloog van dit deel staat wel gelijk een grove fout. Iris vertelt dat haar man Joods is en dat haar kinderen dus ook Joods zijn. Echter, een kind is alleen Joods als zijn moeder dat is. Volgens de Halacha (de Joodse wet) worden alleen kinderen die geboren zijn uit een Joodse moeder en mensen die zich tot het Jodendom hebben bekeerd, als Joods beschouwd. Deze fout had met een beetje research voorkomen kunnen worden. 


In de eerste 100 pagina’s van dit boek gebeurt er niet heel veel qua ontwikkelingen in de oorlog. De focus ligt vooral bij de vrouwen. Die focus zet zich door in de rest van het boek. In het eerste deel van de serie was dit minder. Op gegeven moment krijgt het team door dat Duitsland werkt aan een aanval op Rusland. Operatie Barbarossa genaamd. In de flaptekst wordt hier wel verkeerd naar gerefereerd. Er staat: “Op midzomerdag vallen de Duitse troepen Rusland binnen.” In het boek gebeurt dit echter niet. De laatste dag in het boek is 22 juni 1941 (midzomerdag) en dan wordt er met geen woord gerept over de aanval. Dat Duitsland daadwerkelijk Rusland binnenvalt blijkt niet uit het verhaal. Is de flaptekst een spoiler van deel 3? 


De stijl van deel 1 is doorgetrokken in dit deel. Er zijn weer drie verhaallijnen: Iris, Signe en Elisabeth. Iris ‘verdwijnt’ alleen na ongeveer de helft van het boek. Ze wordt nog een paar keer genoemd, maar verder is zij niet meer in beeld. En dat terwijl zij een hele grote rol heeft in de eerste helft van dit verhaal. Ik vraag me af wat daar de reden van is en of in deel 3 daar meer duidelijk over wordt. Qua schrijfstijl is het ook hetzelfde als deel 1. Het leest prettig en vlot met korte hoofdstukken. De abrupte eindes van hoofdstukken die ik in het eerste deel ervoer, waren er nu niet, wat het lezen nog fijner maakte. 


Tot slot wordt er in dit deel een mysterie gecreëerd dat schreeuwt om antwoorden. In de proloog van het eerste deel komt een goede vriend van Iris om het leven bij een ongeval. Nu lijkt hij zich in Polen te bevinden. Hoe kan het dat hij niet dood is? Waarom is hij in Polen? Wat is hij van plan? Omdat Iris in dit boek voor een groot deel buiten beeld is, hoop ik dat er in het derde deel meer bekend wordt over deze Karl-Frederik. 


Ik kijk heel erg uit naar het volgende deel. In juni is deel 3 in Zweden verschenen en ik hoop dat het razendsnel vertaald wordt (zo goed is m’n Zweeds helaas niet). Deel 4 staat ook al gepland voor het voorjaar 2022. Rudberg is van plan om 10 delen te schrijven, van mij mogen het er ook wel meer worden. Het verhaal over de code en de persoonlijke verhalen van de dames hebben mij in hun greep en ik wil alleen maar meer van ze lezen. 

Een tweede alliantie krijgt van mij vier sterren.


Sanne

Perfecte Buren


Genre: (historische) roman

Uitgever: A.W. Bruna

ISBN: 9789400513808

Aantal pagina’s: 287

Uitvoering: paperback

Uitgave: juli 2021


Met dank aan A.W. Bruna voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.


Link recensie deel 1:

https://perfecteburen.nl/review/de-code-denise-rudberg/ 

Reacties op: Een goed vervolg

37
Een tweede alliantie - Denise Rudberg
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken