Wanneer komt deel 2?
Zeis – Neal Shusterman
De wereld is veranderd. Er is geen honger meer, geen ziektes, geen oorlog en geen lijden. Maar het belangrijkste: niemand gaat meer dood. Tenzij je gedood wordt door een Zeis.
Rowan en Citra worden uitgekozen om de opleiding tot Zeis te volgen. Ze kunnen geen ‘nee’ zeggen, want dan zullen ze zelf gedood worden.
Citra en Rowan hebben ieder een eigen verhaallijn en je leest vanuit hun oogpunten het verhaal. Deze manier van vertellen past er heel goed bij omdat je echt een inkijkje krijgt in het leven van de tieners. Naast hun verhaal lees je ook steeds stukjes uit dagboeken. Elke Zeis is verplicht om een dagboek bij te houden. Zo lees je bijvoorbeeld stukken uit de dagboeken van Zeis Curie, Zeis Goddard en Zeis Volta. Zeisen mogen na hun inwijding hun eigen naam niet meer gebruiken en kiezen daarom de naam van hun Historisch Hoeder.
De afwisseling in de verschillende stukken tekst zorgt ook voor een prettig leestempo omdat het eigenlijk nooit saai is. Daar komt bij dat Shusterman ook een hele fijne schrijfstijl heeft die makkelijk leesbaar is. Wat me wel opviel is dat er soms best veel bloed en slachtpartijen in voorkomen die niet helemaal bij de doelgroep passen. Daarom vind ik het ook meer een young adult dan een jeugdboek (het boek heeft de NUR-code 284). Maar voor de jonge lezers die al wat ‘verder’ zijn, kan het prima!
Het verhaal zelf is echt heel goed. Het is een dystopische fantasy waarin mensen in een utopie leven. Shusterman weet het zo over te brengen dat alles wat in het verhaal voorkomt ook heel realistisch is. Alsof je zelf in die wereld leeft en regeneratiecentra, mobibots en dorsingen deel uitmaken van je eigen dagelijks leven.
Ondanks dat de personages in een totaal andere wereld leven is het wel heel makkelijk om ze te kunnen begrijpen. Je snapt hun frustratie en woede, maar ook hun doorzettingsvermogen en krachten. De emoties zijn ook heel duidelijk op papier gezet, waardoor het voor de jongere lezers ook goed overgebracht wordt.
Het boek is heel goed opgebouwd. Het begint met een introductie over Rowan en Citra van twee hoofdstukken en daarna begint het ‘echte werk’ al. Wat heel fijn is omdat er direct wat gebeurt. Je aandacht wordt gelijk getrokken en vanaf dat moment kan je eigenlijk ook niet stoppen met lezen. Je volgt Rowan en Citra tijdens hun opleiding en alles wat er ondertussen gebeurt. Het einde is fantastisch. Ik ga hier uiteraard niet uitgebreid op in, maar dit einde schreeuwt wel om de vertaling van deel 2.
Zeis is het eerste deel in de Arc of Scythe-trilogie. De andere twee delen zijn nog niet in het Nederlands vertaald. Ik hoop dat dat wel snel gebeurt want ik wil heel graag weten hoe het verder zal gaan! 5 sterren voor Zeis.
Genre: jeugd
ISBN: 9789059248427
Uitgever: Blossom Books
Aantal pagina’s: 448
Uitvoering: hardcover
Uitgave: september 2021
Dank aan uitgeverij Blossom Books voor het recensie-exemplaar.