Het Merwedeplein in Amsterdam

Servon18 08 mei 2025
Mijn eerste kennismaking met Bart Römer, de auteur van “Ontgoocheld”.
Deze roman speelt zich af op het Merwedeplein in Amsterdam in 1942 waar een fictieve ontmoeting plaatsvindt tussen Professor Ben Ali Libi en Anne Frank.
Op de omslag van het boek is een foto van het plein te zien. Ook de handen van een Joodse man met een munt tussen zijn vingers en een Jodenster op zijn jas.

Professor Ben Ali Libi, zijn artiestennaam, is goochelaar en illusionist. Zijn echte naam is Michel Velleman, hij woont met zijn gezin net als Anne aan het Merwedeplein. Als hij op een dag op het plein zit en in gedachten verzonken is staat Anne plots voor zijn neus. Spontaan stelt ze de Professor de ene vraag na de andere en ze is helemaal enthousiast over zijn goochelkunsten.
Van lieverlee gaat het gesprek dieper en praten ze over de oorlog en over het feit dat zowel Anne als Professor Ben Ali Libi Joods zijn. Door de vragen die Anne stelt aan de Professor dwalen zijn gedachten af en zo lezen we onder anderen hoe zijn jeugd is geweest.

Bart Römer beschrijft deze ontmoeting met zeer mooie zinnen:
“Wanhopig probeer ik in de tussentijd mijn angsten weer in hun hok te duwen” en
“Haar gedachten zijn zo onnavolgbaar als kwikzilver dat in ontelbare bolletjes uiteenspat wanneer het op de grond valt.”

Ontgoocheld is een apart en origineel verhaal over een dag in de tweede wereldoorlog waar twee mensen elkaar voor het eerst ontmoeten, een jong meisje met mooie toekomstplannen en een oudere man die de toekomst somber inziet.
Bart Römer verbindt deze twee mensen met een lach en een traan.

Bedankt Hebban en Pepper Books voor dit recensie-exemplaar.

Meer recensies van Servon18