Het dagboek van een leraar, met recht een klassieker
In ‘De gelukkige klas’ wordt de lezer door Theo Thijssen meegenomen in het schoolse leven van meester Staal. Dit dagboek van Staal is een vervolg op zijn eerdere dagboek ‘Schoolland’, waar hij schrijft over zijn zoektocht in de klas als jonge leraar. In dit -zelfstandig te lezen- vervolg pakt Staal na een tijdje stilte het schrijven in zijn dagboek weer op. Staal en zijn vrouw hebben het financieel zwaar, het werk als leraar heeft een bescheiden loon en met de verantwoordelijkheid voor een kind wordt het volgens zijn vrouw tijd om eens door te gaan leren en een échte leraar te worden op het HBS.
Naast zes dagen werken in zijn school volgt Staal daarom lessen om een akte Frans te behalen. Stiekem schrijft hij, als hij tegen zijn vrouw zegt te studeren, in zijn dagboek over wat hem écht bezig houdt: de relatie met de kinderen in de klas, de dagelijkse praktijk op school met collega’s, directeur en inspectie én over zijn frustratie over het feit dat hij al zijn energie stopt in goed lesgeven en er dan een algemeen oordeel heerst waarbij gewoon goed lesgeven op een armenschool ‘niet goed genoeg’ is. Staal neemt de lezer mee in de pedagogische en didactische keuzes die hij maakt, zijn successen en zijn kwetsbaarheden, in zijn zorgen over de armoede waar deze kinderen in leven, de kansenongelijkheid en de bemoeienissen van de overheid, maar vooral in de relatie tussen leraar en leerling. Elke leerling verdient een meester Staal.
Quote: 'Wij schoolmeesters spreken dáár met elkaar nooit over- als er iets aan mankeert. [...] Tegen elkaar houden wij altijd maar vol, dat alles "vanzelf" gaat, dat we onze klas "om onze vinger kunnen winden".'
Na het lezen van ‘Schoolland’ is ‘De gelukkige klas’ een herkenbaar vervolg waarin de lezer direct weer in de huid van meester Staal kruipt. Ondanks dat het boek al in 1926 is uitgegeven zijn de thema’s waar Staal over schrijft nog steeds actueel. Het boek is met recht een klassieker, heerlijke kost voor een leesclub van (aankomend) leraren én ieder ander.