Hmm, zelfde titel, zelfde schrijver maar ander verhaal. Prachtig!!

Sofia de Lange-Smits Sofia de Lange-Smits
22 mrt 2015

De versie van 'Het geheim' die ik gelezen heb gaat over een vrouw die na 27 jaar op een advocatenkantoor verschijnt en vraagt naar de heer Baindor. Dit brengt het hele kantoor in rep en roer.
Hierna springt het verhaal 30 jaar terug in de tijd en lezen we hoe het in die jaren met de hoofdpersoon is vergaan. Aan het einde van het verhaal komen verleden en heden weer samen en vallen de verschillen tussen arm en rijk even weg. Prachtig, en af en toe moest ik een traantje wegpinken.
Minpuntje vond ik wel dat er in het begin heel veel personages in voorkwamen die verder weinig met het verhaal van doen hadden. Dat was wel even verwarrend. Verder richt het verhaal zich heel erg op de levens van de hoofdpersonen en wordt de wereldgeschiedenis niet of nauwelijks aangestipt. Wij zijn bv. in minder dan 10 pagina's door de Tweede Wereldoorlog heen. Ook is er wel sprake van armoede in het boek, maar het wordt niet benadrukt dat dit het gevolg was van de wereldwijde crisis in de jaren '20.
Als je dit boek bv. vergelijkt met de rozentrilogie van Jennifer Donnnelly plaatst zij het verhaal veel meer tegen de achtergrond van de wereldgeschiedenis. Maar goed, Jennifer heeft dan ook heel wat meer pagina's nodig om haar verhalen te vertellen.

Meer recensies van Sofia de Lange-Smits