Veel potentie, maar niet af

Sofie 20 september 2024
Ze zeggen regelmatig: ‘Don’t judge a book by its cover.’ In dit geval heb ik dat wel gedaan, want mijn eerste indruk van die prachtige coverfoto was ontzettend positief. Ik was direct aangetrokken tot het boek en hij sprong echt tussen de andere boeken uit.

De verwachtingen die ik daardoor kreeg van het verhaal, waren echter iets hoger dan wat ik ervoor terug kreeg. Hoewel het een prachtig verhaalconcept is, lijkt het soms nog niet helemaal uitgewerkt. Ik kwam regelmatig taalfouten tegen, en veel zinnen waren net niet helemaal fijn geformuleerd. Dan waren ze niet incorrect, maar het las ook niet lekker weg. Een extra redactieronde had dat kunnen voorkomen en zo het boek naar een hoger niveau kunnen tillen.

Ook werd ik niet echt meegesleept in het verhaal. Het kostte moeite om de aandacht erbij te houden. Als ik een boek lees hoop ik echt meegesleept te worden in de wereld en het perspectief van de personages, maar de worldbuilding ontbrak een beetje, en het perspectief wisselde iets te veel. In het verhaal komen drie perspectieven voor waartussen gewisseld wordt: Xander, Elaria en Amber. Het wordt echter op de helft pas duidelijk wat Xander en Amber met elkaar te maken hebben, en ondanks de vele hoofdstukken met Elaria wordt haar rol in het laatste hoofdstuk pas verklaard. Er zijn verder ook geen subplots voor extra spanning, dus het had leuker geweest als de plotontwikkeling al eerder was begonnen. Op die manier zou het gehele verhaal zich meer kunnen ontplooien met vermoedens vanuit de lezer en aanwijzingen van de auteur. Verder zouden veel fragmenten dan een stuk minder vaag overkomen, en zou het geheel vanaf het begin al begrijpelijker zijn.

Al met al is het een concept voor een leuk verhaal en er zit echt potentie in. Ik vind echter ook dat dit niet allemaal naar buiten komt in het geheel, waardoor het verhaal tegenvalt. Uit alles blijkt dat de auteur fantasierijk is en veel in zich heeft, maar door het gebrek aan structuur, de weinige (en lange) hoofdstukken en de afwezigheid van subplots komt dit niet volledig naar buiten. Het geheel is nog niet af.

Meer recensies van Sofie