Een net-weer-even-anders, grappig en fantasievol verhaal over een trol die zijn weg leert te vinden in de mensenwereld

Sooz 15 juli 2025
Recensie: "Losgeslagen op aarde" van Elke Emmermann.
Uitgeverij Boekscout.

Drolgar is een arrogante trol, die door de fae uit zijn wereld wordt verbannen naar een plek die hij het meeste haat: de mensenwereld!
Drolgar moet leren om mens te zijn in zijn mensenlichaam, maar dat is erg moeilijk aangezien hij nog wel zijn trollenbrein heeft. Dit brengt hem in allerlei grappige, maar ook benarde of vernederende situaties. Alles wat Drolgar wil is weer terugkeren naar zijn geliefde trollenwereld, weg van al die gekke mensen met hun rare gewoontes. "Ik begreep werkelijk niets van mensen. Waarom zou je jezelf kleiner maken dan je bent?"
Onderweg ontmoet hij allerlei verschillende mensen en organisaties, leert hij langzaam hoe hij zich zou moeten gedragen (niet dat hij zich daar altijd aan houdt...) en leert hij ook zichzelf als mens kennen. Hij krijgt gevoelens waarvan hij het bestaan niet kende. Hij wordt zelfs verliefd!

De schrijfstijl van Elke is heerlijk vlot. Er zijn met regelmaat typisch Belgische uitspraken of woorden te lezen. Dat vond ik een extra charme aan het verhaal geven, ondanks dat ik sommige woorden even moest opzoeken.

Elke Emmermann weet op een beeldende, grappige en bijzondere sfeermakende manier alle personen en toestanden te beschrijven. Er zijn talloze voorbeelden van prachtige zinnen die dit omschrijven, maar ik wil niet te veel weggeven. Twee mooie zinnen: "Met een elegantie die alleen te vergelijken was met een nijlpaard op ijs..."
"De grond werd mijn bondgenoot, mijn medeplichtige in een stille oorlog tegen de onrechtvaardigheid van mijn lot." Wauw!

Het was erg vermakelijk om Drolgar op zijn manier 'mens' te horen praten, maar tegelijkertijd zijn asociale, brutale en meestal totaal ongepaste trollengedachten te lezen. Hoewel hij zijn gedachten ook niet altijd voor zichzelf houdt.
Ik heb erg genoten tijdens het lezen van Drolgar zijn avonturen op aarde en zat dan ook met regelmaat echt te grinniken!

Elke, dank je wel dat ik mocht meedoen met jouw Blogtour en voor het ebook!

Meer recensies van Sooz