Advertentie
    Soraya Vink Auteur

Als de stad Vitoria opnieuw geteisterd wordt door een golf raadselachtige moorden, beginnen de kopzorgen voor inspecteur Unai López de Ayala. Een naakt koppel wordt dood gevonden in de kathedraal van de oude binnenstad, de slachtoffers zijn twintig jaar oud. Hun doodsoorzaak is te herleiden naar bijensteken, aan hun voeten worden zilverdistels gevonden. Voor Unai en zijn partner Estíbaliz reden om de alarmbellen af te laten gaan; de moorden hebben veel overeenkomsten met een voorval dat twintig jaar geleden plaatsvond.  

Archeoloog Tasio Ortiz de Zárate werd veroordeeld voor deze moorden en komt na een jarenlange gevangenschap weer op vrije voeten. De timing is dan niet bepaald opperbest als de moordgolf opnieuw begint met de vondst van nog een vermoord koppel. Ditmaal zijn de man en vrouw 25 jaar oud. Unai, beter bekend onder de koosnaam Kraken, probeert met zijn specialisatie rond misdaadprofilering te duiden of Tasio vanuit de gevangenis weer actief is geworden of dat een andere moordenaar het stokje heeft overgenomen.  

Eva García Sáenz de Urturi groeide op in Vitoria, de reden waarom de beschrijvingen van de Baskische stad en bijbehorende cultuur zo levensecht zijn. Het boek werd een regelrechte hit in Spanje, waardoor het inmiddels toe is aan de 35e druk en zo’n 700.000 Spanjaarden De stilte van de witte stad hebben gelezen. In oktober verschijnt de verfilming van haar boek in de Spaanse bioscopen. Voor haar bestsellersucces publiceerde ze drie historische romans.  

Wie het Baskenland van de Spaanse thrillerkoningin Dolores Redondo al kent, zal snel gewend zijn aan de sfeer van De stilte van de witte stad. De Baskische gemoedelijkheid, innige vriendschappen en culinaire gerechten die je laten watertanden zijn enkele elementen waardoor je als lezer gemakkelijk op gaat in deze knusse gemeenschap. Daarnaast koos de auteur ervoor om haar hoofdpersonage Unai in het perspectief van de eerste persoon uit te tekenen, waardoor je zijn gedachten en handelingen van zeer dichtbij meemaakt. Unai is niet de enige persoon die goed wordt gekarakteriseerd in het boek; zijn eigenwijze partner Estíbaliz is de vrouwelijke tegenhang in dit politieduo waarvan de rebelsheid afspat. De veilige thuishaven voor Unai wordt gevormd door zijn stokoude opa en zijn broer Germán, die onder dwerggroei heeft geleden en slechts 1.20 meter is. Het zal de lezer in het begin misschien wat duizelen door de vele namen die de revue passeren; personen die betrokken raken bij incidenten en zomaar eens het volgende slachtoffer of de dader zouden kunnen zijn.  

Zoals het een goede psychologische thriller betaamt, werpt de auteur ook een interessante verhaallijn op met flashbacks. Op een afwisselende wijze die bijdraagt aan een goede spanningsopbouw, kan de lezer meepuzzelen met de ontrafeling van het mysterie. Daarnaast verwerkt de auteur interessante details van de Baskische mythologie in het verhaal, waardoor liefhebbers van geschiedenis ook een prima match vormen met dit spannende boek.  

Olé, van deze Spaanse thriller, in een soepele vertaling van Elvira Veenings, krijg je spontaan zin om je onder te dompelen in deze cultuur. Gelukkig zijn de Nederlandse vertalingen van de vervolgdelen al aangekondigd.

Reacties op: Het verleden bepaalt de toekomst

1294
De stilte van de witte stad - Eva García Sáenz de Urturi
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners