Intrigerend!
Toen ik gevraagd werd om dit boek te lezen en recenseren werd ik enorm aangetrokken door de titel van het boek en de introductie tekst op de achterflap: een spannende roman over de kracht van perceptie, trauma en onze afbrokkelende relatie met de waarheid. Een wereld vol digitale manipulaties en een mysterieuze verdwijning.
Jori Stam schrijft een verhaal over Ema Somerman, een intelligente Nederlandse, woonachtig in Noorwegen met een hoge technische functie bij een organisatie die software ontwikkelt om deepfakes te herkennen en bestrijden. Het idee van "wat is echt en wat is waarheid" vormt een rode draad in het boek. Alhoewel ik in het begin van het boek een iets wat "Amerikaans" gevoel kreeg vanwege de vele Engelse terminologie maar ook door de schrijfstijl, weet Jori me na een pagina of 50 toch echt te pakken. Zijn schrijfstijl en vertelkunst zorgen ervoor dat je een levendig beeld vormt bij de verhaallijn waardoor personages tot leven komen en je steeds meer in het hoofd van Ema en haar co-personages gaat zitten. Met name wanneer de verdwijning van haar vader Sieger een grotere rol gaat spelen in het verhaal, blijft bladzijde na bladzijde hangen en intrigeert het boek tot de vraag "waar gaat dit heen", en "wat is (wiens) werkelijkheid?". Het verhaal wordt steeds verder uitgebreid met verhaallijnen in het verleden, heden maar ook wordt er een sprong in de toekomst gemaakt en alles heeft met elkaar te maken. Jori schrijft helder en ik heb het boek dan ook in rap tempo uitgelezen. Overpeinzingen en vragen deinen nog na in het hoofd. Ik vind het een origineel boek dat pakt met een open eind dat stof tot nadenken geeft. Een boek wat vlot leest. Het zou materiaal kunnen zijn voor een spannende verfilming. Wat mij betreft een aanrader en het heeft mij ertoe aangezet om eerder werk van Jori Stam te gaan lezen.