Waargebeurd verhaal zorgt voor stof tot nadenken

Suus77 28 maart 2025
Judith Koelemeijer neemt je in 125 pagina’s mee in een non-fictie novelle waarbij een ingrijpende gebeurtenis aanleiding geeft tot tal van filosofische en maatschappelijke vragen.

Het boek vertelt het waargebeurde verhaal van de 70-jarige Leah die door het noodlot met haar auto in de Haarlemse Leidsevaart belandt, de “tewaterlating” zoals Leah het noemt, en Mirjam, een jonge studente, die als toevallige voorbijganger op de kade het besluit moet nemen om wel of niet tot een reddingspoging over te gaan. De gebeurtenis brengt de twee vrouwen op bijzondere wijze tot elkaar maar leidt ook tot een hoop vragen en gewaarwordingen. Waarom reageren mensen zoals ze reageren wanneer een dergelijke situatie zich voordoet, welke impact heeft een dergelijke gebeurtenis op iemands leven en heeft iemands verleden invloed op de verwerking van een dergelijke gebeurtenis. In hoeverre verandert het iemands huidige leven, overtuigingen, gedachten en verdere toekomst.

Het boek is verhalend geschreven en werkt opbouwend toe naar de tewaterlating en redding, om daarna een beeld te schetsen van de gevolgen van de gebeurtenis voor beide vrouwen, zowel voor ieder afzonderlijk als in relatie tot elkaar. In de verhaallijn wordt afwisselend doch opbouwend een blik geworpen op het verleden en vervolgens heden van de twee afzonderlijke vrouwen. Met name het verleden had wat mij betreft best nog wat meer lineair en verdiepend beschreven mogen worden vanuit het perspectief van Leah, het voelde nu soms als losse flarden die voor (te) weinig beeldvorming zorgden.

Het boek leest makkelijk en je leest het dan ook in een ruk uit. De bedrieglijke eenvoud waarmee het geschreven is, benadrukt in mijn ogen het grootse van de gebeurtenis en de impact ervan op het leven van beide vrouwen.

Gezien het waargebeurde en maatschappelijke karakter van het boek en de bijzondere vragen die opkomen tijdens en na het lezen van het boek, zou dit eveneens een zeer geschikt boek zijn voor de leeslijst op middelbare scholen of een les maatschappijleer.
Een aanrader dit sympathieke kleine boek, met dank aan de Club van Echte Lezers.

Meer recensies van Suus77