Mooi boek

SuzanneJongen 26 januari 2026
Dit boek bewijst hoe krachtig een kaft kan zijn! Tussen andere boeken die nog lagen te wachten, trok “Het regent ganzen” direct mijn aandacht en kreeg het voorrang.

Het verhaal start met een actueel thema: klimaatactivisme. Vanaf het begin hangt er een mysterieuze spanning; er is iets ernstigs gebeurd, maar wat precies blijft nog even onduidelijk. Dat maakt het boek in de eerste helft een echte page turner.

Halverwege wordt duidelijk wat er is gebeurd en zakt de spanning wat in. De focus verschuift naar het persoonlijke verhaal van Lian, die gepest wordt. Tegelijkertijd komen op een natuurlijke manier andere thema’s aan bod, zoals vriendschap, moed en seksuele identiteit, zonder dat het verhaal belerend wordt.

Qua diepgang zit “Het regent ganzen” precies goed voor een breed publiek. Waar sommige jeugdboeken vooral geschikt zijn voor zeer ervaren of pientere lezers, is dat hier niet nodig. Het taalgebruik is toegankelijk, de thematiek relevant en de gelaagdheid overzichtelijk zonder oppervlakkig te worden. Ik zou dit boek inzetten vanaf groep 6, maar door de belevingswereld en het op kamp gaan sluit het verhaal ook uitstekend aan bij groep 7 en 8.

Onze school is een ECO-school en juist daarom vind ik dit boek een waardevolle aanvulling voor de schoolbibliotheek. Niet alleen vanwege het klimaat-thema, maar ook omdat het laat zien hoe grote maatschappelijke kwesties samenkomen met persoonlijke groei. “Het regent ganzen” is misschien geen literair complex pareltje, maar wel een toegankelijk, eigentijds en betekenisvol jeugdboek dat veel lezers zal aanspreken.

Meer recensies van SuzanneJongen