Spannend en kundig verhaal
Ik las nog geen boek van deze auteur, maar mijn aandacht werd getrokken door het thema Zuid-Korea. De cover intrigeerde mij ook. Na het lezen is deze heel erg passend. Gebroken, maar toch sterk tot het einde. Het is behoorlijk uitdagend om een thriller te schrijven die zich in het tot een paar decennia terug ‘gesloten’ cultuur afspeelt, dus ik was benieuwd wat voor verhaal dat oplevert.
Het is Suzanna Esther goed gelukt om een balans te houden tussen beide culturen zonder overdadige infodump. Tegelijkertijd zijn de thrillerelementen sterk aanwezig. Een aantal gruwelijke scenes zijn zo scherp verwoord dat ik mijn adem inhield. Ook bekroop mij de benauwdheid die Koreanen moeten ervaren in de vaak starre hiërarchie, waar dan ook weer extra uit de band wordt gesprongen als uitlaatklep. Het spanningsveld dat dat oplevert is tastbaar beschreven!
Toch is het ook een verhaal met haast ‘cozy’ twist en gepaste humor. De liefde van het gezin Min, hoe ze Hana en haar collega opvangen, de gezelligheid is een mooi tegenwicht voor de heftige geschiedenis, die volgens de schrijfster deels op ware feiten is berust.
Dat het bedrijf Sumsang en alom bekende grootmacht is, die een dikke vinger in de Zuid-Koreaanse economie en maatschappij heeft, is niet moeilijk te raden. Het is verstandig dat de auteur de naam heeft veranderd, zo ook die van een van de meest prestigieuze universiteiten in Seoul.
Ik heb genoten van het verhaal. Het is een kundig stukje schrijfwerk met een geweldig plot. Het einde is óók zeer origineel. Het verhaal eindigt waar het allemaal mee begon.