Originele urban fantasy

VincentJDancet 10 november 2020
Als jonge tiener verslond ik talloze YA boeken om even te ontsnappen aan de realiteit van het dagdagelijkse schoolleven. Toen las ik vooral verhalen met tieners die ontdekten dat ze magische krachten hadden. Meestal moesten ze dan de wereld redden van demonen door de poort te sluiten langs waar ze binnenkwamen.

Het beste aan die verhalen, was het gevoel dat je ervan kreeg. Je kreeg er een soort “high” van, telkens je een nieuwe wereld ontdekte en personages leerde kennen met bijzondere krachten. Ik jaagde dat gevoel een hele tijd na, maar het werd allemaal wat te voorspelbaar na een tijdje… en ik hield er dan maar mee op.

Tot mijn aangename verrassing bracht “Als Doden Dromen” datzelfde gevoel bij me terug, zonder dezelfde voorspelbaarheid waarvoor ik vreesde. Verwacht hier geen tieners die hun krachten ontdekken en een poort moeten sluiten. Het is zelfs precies het omgekeerde.

April Charles is een jongedame met (onder andere) een baan in een funerarium. Ze lijkt dan wel menselijk, maar eigenlijk is ze half sirene en half ripper. Dat komt omdat ze afkomstig is van Terr, een wereld vol magische wezens waar zowat alles mogelijk is.

Daarmee heb je dan ook de twee grootste sterktes van Mel Hartman. Ze is heel goed in het schrijven van interessante personages en het bedenken van een verrassende wereld waarover je meer wil weten.

Het verhaal zelf start vrijwel van pagina 1, wanneer April Charles per ongeluk een dode tot leven wekt. Daarmee start een speurtocht die leidt tot de ontdekking dat een man met kwade bedoelingen haar wereld heeft ontdekt en wil uitbuiten. De rest laat ik aan jou over om te lezen!

In elk geval had ik wel de indruk dat Mel Hartman zich amuseerde bij het schrijven van dit boek, wat ik alleen maar kan toejuichen. Zelf had ik ook veel plezier bij het lezen van dit boek en kijk ik alvast uit naar het vervolg.

Meer recensies van VincentJDancet