Nu weer actueel

Vydnic Vydnic
2 apr 2022

Dit boek las ik voor de boekclub waar ik in zit met fans van de singer/songwriter Benedict Cork.

Het boek speelt zich af in het Polen van vroeger, maar is nu ook relevant. Niet alleen van de lgbtq situatie in Polen nu, maar ook vanwege de oorlog in Oekraïne.
Sommige dingen die zich afspelen in dit boek hoe mensen leven deed me eraan denken hoe het daar nu is en nog meer in Rusland op dit moment.

Ludwik groeit op met zijn moeder en grootmoeder en de eerste keer dat hij gevoelens heeft voor een jongen is hij nog vrij jong. Al had hij niet helemaal door wat er aan de hand was. Maar hij miste zijn vriend erg wanneer hij plotseling verhuisd naar Israël en hij hem nooit meer ziet.

Zijn leven gaat verder en zijn moeder overlijd en Ludwik verhuisd naar Warsaw voor zijn studie. Op het einde van zijn studie gaan ze op kamp en ontmoet hij Janusz. Hij probeert hem te ontwijken. Maar als hij een keer in de avond een stukje loopt komt hij Janusz tegen die aan het zwemmen is. Hij probeert uit zijj buurt te blijven, maar gaat na het kamp toch met hem op vakantie. Maar terwijl er gevoelens tussen de twee mannen ontstaan, moeten ze die geheim houden, onder andere vanwege de baan van Janusz en de situatie in het land. Ze houden het zelfs geheim voor vrienden. Ludwik vindt het maar lastig allemaal, de baan van Janusz bij de overheid en de situatie in Polen en de keuzes die Janusz maakt.

Een boek over hoe moeilijk je leven kan zijn als je anders ben dan anderen in een land waar dit niet wordt geaccepteerd. De vraag is hoeveel wil je opgeven voor je principes?
Er zitten zoveel lagen in dit boek, maar het klopt wel allemaal samen.

Meer recensies van Vydnic