Echt een aanrader
Wow! Wat mocht ik weer een bijzonder boek lezen voor het Selfpub Café van Shirley en Kim: Ontsnapt aan de dood, geschreven door Engelina Fenn. Ik heb flink doorgezakt in dit gezellige kroegje, want het boek was zo spannend dat ik het maar niet kon wegleggen en tot diep in de nacht aan het lezen ben geweest. Hoofdpersoon Monica lijkt me een hele vlotte, gezellige meid. Ze werkt hard, is eerlijk over haar gevoelens, is positief, sociaal. Echt zo’n iemand die je graag in je vriendengroep wilt hebben. Daardoor is het prettig om over haar te lezen. Op wat relatieproblemen na, lijkt er geen vuiltje aan de lucht. Maar dat verandert als er een nieuwe gast in het pension, dat Monica samen met haar vriend Willem runt, arriveert. Collin lijkt heel aardig en Monica voelt een klik. Al snel leert ze ook de vrienden van Collin kennen, die ook graag in het pension willen verblijven. En voor Monica – en ook ik als lezer- het doorheeft, zit ze midden in het criminele circuit en is ze haar leven niet meer zeker. Een heel spannend avontuur volgt. Deze verhaallijn en de hele fijne, vlotte schrijfstijl van de schrijfster maken dit tot een prachtig boek. Maar… het is niet alleen een verhaal. Het is ook nog eens echt gebeurd. Daardoor maakt dit boek echt ongelooflijk veel indruk op mij. Ik heb altijd gedacht dat de drugswereld een ver-van-mijn-bed-show was, maar dit wereldje is veel dichterbij dan ik ooit voor mogelijk heb gehouden. Ik kan de keuzes van Monica heel goed begrijpen. Ongelooflijk dat iets zo snel zo ontzettend mis kan gaan. En wat heb ik veel respect voor hoe Monica alles uiteindelijk achter zich heeft gelaten. Wat voor mij ook heel speciaal is, is dat het boek zich voor een deel afspeelt in Sneek. Ik heb daar vijftien jaar gewoond en woon nu in een dorp net buiten dit stadje. Ik herkende de plekken die Engelina in het verhaal beschrijft, maar ik wist niets van ‘het drama’ in deze stad. Dit boek heeft me echt geraakt en ik ga het zeker aan iedereen aanbevelen. Hoeveel sterren mag ik geven? Vijf? Liefst gaf ik er vijftig! En ik wens Engelina alle goeds toe in haar leven. Wat heb ik veel respect voor haar!