Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Een thriller, waarbij de DDR-muur veel levens kentert

wereldgenieter 11 juni 2024
De nomade laat je mee ontdekken hoe mensen anders (re)ageren tijdens diverse bezetters. Een thriller over moed, overlevingsdrang en aanpassingsvermogen.

Auteur
Grote buiging voor de Nederlandse Anya Niewierra. Niet enkel directeur van toeristische dienst Zuid-Limburg, ook eigenaar van een aantal vakantiewoningen, schilderes én zeer succesvolle schrijfster.

Cover
Heel waarschijnlijk een beeld van ergens in het mooie Belarus (denk ik) met diverse kleuren, donkere wolken en wat licht in de verte.

Het verhaal
De Duitse Olga Liebke maakt succesvolle documentaires, waarvoor ze de wereld rondreist én waarvoor ze ook bewust redelijk afgeschermd leeft. Op een afgelegen boerderij vindt ze rust in haar hectische leven samen met haar vader.

Als haar papa dementeert begint hij te raaskallen over het verleden, wat volledig niet klopt met hun eigenste levensverhaal. Wanneer Olga tijdens haar zoveelste vlucht een onbekende taal hoort, slaat haar innerlijke volledig tilt. Ze ontdekt thuis een document en reist haar verleden achterna.

Mijn gedacht
Een ongelooflijk scherpe én slimme thriller. Niewierra kan meesterlijk een verhaal neerzetten, en in verschillende lagen je meenemen naar een ongeziene plotwending.

De documentaireachtige geloofwaardigheid heeft de schrijfster gehaald uit de vele opzoekingen en research. Petje af! Zij kan ook de karakters erg intelligent laten groeien of ze zet je netjes op het verkeerde been.

De switch tussen de diverse tijdsperiodes geven de lezer mondjesmaat brokjes informatie, zodat je toch enorm opspringt bij het einde. Knap! De quotes geven een mooie meerwaarde.

Doden kennen geen schaamte, maar ze stinken verschrikkelijk. (Anton Tsjechov)

Reageer op deze recensie

Meer recensies van wereldgenieter

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?