Liefde

yolandawilken 03 februari 2026
In het boek Alles voor de reis beschrijft van Dis de laatste periode van het leven van zijn geliefde Eefje.
In het aanklikbed in het hospice beleven ze samen hun reizen nog een keer.

Het boek is zo intens liefdevol be,- en geschreven dat het soms op verschillende vlakken pijnlijk wordt.
Het naderend afscheid staat voor de deur en de imaginaire reizen geven hen beide verbinding en intieme momenten. De wanhoop is bijna voelbaar als het einde echt bijna nabij is en het Eefje bijna niet meer lukt om mee te gaan met de herinneringen die Adriaan haar nog biedt.

Toch blijft ze ook tot het einde, soms humoristisch, kritisch op haar minnaar.
En hoe zit het met de Ander?
Deze relatie heeft zich zo lang buiten het openbare leven afgespeeld dat het soms ook schuurt alhoewel van Dis erin slaagt om zo intens hun liefde te beschrijven dat je soms bijna vergeet dat er een keerzijde aan dit verhaal zit.
Toch bleef me de vraag me bezighouden hoe een mens in staat is om al deze factoren met elkaar te verenigen. Kun je oprecht gelukkig zijn als er een Ander is om mee te delen?

De twee hoofdpersonen delen samen hun liefde voor poëzie. Omdat ik daar weinig mee heb, sprak me dat minder aan.
De prachtig geschreven zinnen daarentegen maken het boek heerlijk om te lezen.

Meer recensies van yolandawilken

Eén wens. Twee levens. Een onvergetelijke vriendschap. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.