Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Een feelgoodroman die heimwee oprakelt

Yvie 11 augustus 2023 Hebban Recensent

Carley Fortune groeide op in de buitenwijken van Sydney in Australië, maar verhuisde op jonge leeftijd naar het dorpje Barry's Bay in Canada. Ze woont met haar man en twee zoons in Toronto. Al op jonge leeftijd droomde ze ervan om een boek te schrijven, maar ze dacht niet dat ze daarmee haar rekeningen zou kunnen betalen. Ze werd journaliste en deed dat vol overgave. Ze won meerdere awards en dat leverde haar een baan als redacteur bij verschillende befaamde Canadese bladen op. De droom bleef echter bestaan en in de zomer van 2020 gaf ze eraan toe: Every Summer After werd geschreven. In 2022 werd de droom werkelijkheid toen het werd uitgegeven. Mireille Vroege nam de vertaling op zich waardoor Elke zomer daarna sinds het voorjaar van 2023 ook in het Nederlands verkrijgbaar is.

'De personages zijn realistisch en Elke zomer daarna zou zo maar het verhaal van je buurmeisje of een klasgenoot kunnen zijn.' – recensent Yvonne 

Na een flinke ruzie op school gaat het niet goed met Persephone 'Percy' Frasier en haar ouders verrassen haar door haar mee te nemen naar hun nieuwe vakantiehuisje in Barry's Bay; ver weg van het drukke stadsleven en de dagelijkse moeilijkheden. Al op de eerste dag ontmoet Percy haar buurjongens Charlie en Sam en een onvoorwaardelijke vriendschap ontspruit. Sam en Percy brengen elke vakantie veel tijd met elkaar door en ze worden onafscheidelijk. Tot ze op een dag ineens helemaal geen contact meer hebben. Beiden vervolgen hun leven en de jaren vervliegen apart van elkaar. En dan krijgt Percy ineens een telefoontje van Charlie dat hun moeder is overleden, en daarmee de vraag of ze naar de begrafenis in Barry's Bay wil komen.

Elke zomer daarna wordt verteld vanuit het oogpunt van Percy, maar wisselt tussen de huidige tijd en herinneringen uit het verleden. Het boek start met een blik in het actuele leven van Percy, waarmee een goed beeld van haar karakter geschetst wordt. Na het telefoontje van Charlie, dat haar wereld ondersteboven draait, komen de gedachten aan vroeger terug. Elke herinnering bevat een bepaalde gebeurtenis en naarmate het boek vordert, beschrijven ze de volledige geschiedenis van het stel. De terugblikken worden uitgebreid en vol details uitgeschreven, maar doordat ze maar een klein onderdeel vormen en slechts een korte tijd beschrijven, duurt het lang voordat ze een geheel vormen. Er treedt nieuwsgierigheid op naar de reden van de breuk tussen Percy en Sam, maar de auteur houdt de lezer tot het eind van het boek in het ongewisse. Goed om de lezer aan de pagina's gekluisterd te houden, maar iets minder plezier voor de ongeduldige lezer die graag wat meer actie ervaart. Het verhaal kabbelt namelijk traag voort.

Fortune hanteert een gemakkelijke schrijfstijl waarmee woorden soepel samenvallen en de zinnen heel ontspannen weglezen. De personages zijn realistisch en Elke zomer daarna zou zo maar het verhaal van je buurmeisje of een klasgenoot kunnen zijn. Vooral de passages met herinneringen aan de opbloeiende vriendschap geven de personages gestalte. Hun karakter wordt gevormd door de dingen die ze meemaken en hoewel ze soms ietwat cliché zijn, valt de herkenning waarmee alles zo realistisch wordt niet te ontkennen. Toekomstplannen, vriendschappen, (eerste) liefde en de strijd met het dagelijkse leven en vooral met jezelf: het zijn allemaal dingen waar tieners mee te kampen hebben. Doordat het de roman zo realistisch maakt, worden de auteur de dooddoeners vergeven.

Elke zomer daarna is misschien wel het perfecte zomerboek. Hoewel er weinig uitdagingen in het verhaal te vinden zijn, zorgen de laagdrempeligheid en de representatieve elementen voor een nostalgisch gevoel tijdens het lezen. Hoogte- en dieptepunten van een herkenbaar alledaags leven slepen je moeiteloos mee in een coming of age-verhaal waaruit blijkt hoe zeer een keuze je toekomst kan bepalen. Fortune weet dat met een ultiem gevoel voor feelgood te beschrijven.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Yvie

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.