Advertentie
    Yvie Hebban Recensent

Stel je toch eens voor dat Hillary Diane Rodham nooit met de bekende Bill Clinton getrouwd zou zijn. Zou het verloop van haar leven hetzelfde geweest zijn als nu, of zou het een totaal andere draai hebben gekregen? Curtis Sittenfeld trok haar stoutste schoenen aan, greep deze kans en besloot haar eigen interpretatie met de bekende feiten te verweven. Hiermee kreeg de inhoud van Rodham langzaam maar zeker vorm.

Hoewel er veel research heeft plaatsgevonden en er aanzienlijke aantallen met feiten in het boek verwerkt zijn, is het toch geen opsomming van belangrijke dingen in Hillary's leven. De roman begint in 1971 met de studietijd van Hillary Rodham, waar ze de jonge Bill Clinton leert kennen. Ze kunnen het goed met elkaar vinden en ze krijgen een relatie. Helaas neemt Bill het trouwzijn niet al te serieus en Hillary beëindigt de relatie. Is dit de beste of meest foute keuze in haar leven? De tijd zal het haar leren...

Opmerkelijk is hoe gemakkelijk het verhaal vordert. Hoewel er veel politiek in Rodham wordt besproken, heeft het toch alle kenmerken van een fijne roman. Het taalgebruik is soepel en de paar lastige woorden krijgen door de context vanzelf betekenis. Het jargon zorgt voor extra sfeer in het verhaal. Het is een goede keuze geweest om de volledige namen met regelmaat te noemen, omdat het geheel zo soepel is geschreven dat je niet altijd door hebt dat het over dé Bill en Hillary gaat. Het zouden willekeurige mensen kunnen zijn. De personen worden iets meer benadrukt doordat ze zo vaak genoemd worden.

De gewaagde keuzes van de auteur geven interessante en kostelijke wendingen aan het verhaal. Zo worden er regelmatig vraagtekens gezet bij (bekende) uitspraken en schroomt Sittenfeld niet om haar lezers na te laten denken over dingen die publiekelijk zijn gezegd. Het is duidelijk dat de politiek een mannelijke wereld is en verschillende invalshoeken geven hier een mooi inzicht in. Het gehele boek zit bomvol spot, maar deze kwesties zijn niet perse negatief. Het verhaal is met respect beschreven, maar de mening van Sittenfeld is nergens mysterieus. Sommige uitspattingen geven humoristische parodieën op de werkelijkheid. Het leuke aan het boek -en waarschijnlijk ook de politiek- is dat het stof tot nadenken geeft en dus aanhangers én tegenhangers zal hebben.

Rodham is het grote 'What If-boek' van 2020 en de vele materie dat het biedt, zal een interessante innerlijke discussie weten op te wekken. Evenals leesplezier. Lees de tekst met een flinke korrel zout en je zal een hoop leesplezier terugkrijgen.

Reacties op: Interessante 'What If'

61
Rodham - Curtis Sittenfeld
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners