Advertentie
    Yvie Hebban Recensent

Als je opgroeit in een bosrijk gebied is de verleiding groot om scenario's te verzinnen waarbij de setting dat naaste bos is. Sam Lloyd gaf eraan toe en besloot een spannend verhaal te schrijven, The Memory Wood is zijn debuutthriller. Hoewel de verhaallijn niet echt als een uitzonderlijk of verfrissend plot klinkt, weet het boek toch te verrassen. Verklappen op welke manier The Memory Wood zo verbluffend is, zou afdoen aan de leeservaring; het is veel leuker daar als lezer zelf achter te komen. 

De dertienjarige Elissa wordt ten tijde van een belangrijk schaakkampioenschap ontvoerd. Ze wordt wakker in een donkere en koude cel, gelegen in een oud hutje. Intussen kent Elijah het geheugenwoud op zijn duimpje, omdat hij er al jaren woont. Toch blijkt er een en ander aan zijn kennis te schorten als hij op een dag op de cel stuit waarin hij Elissa aantreft. Elissa’s hoop om bij haar ontvoerder vandaan te komen rust op de schouders van Elijah. Maar kan ze Elijah wel vertrouwen? 

Elissa is nog jong, maar zeker niet dom. Ze is vastbesloten om uit de benarde situatie te komen en verzint plannetjes. Op angstige momenten vlucht ze in dromen naar haar favoriete bezigheid: schaken. Maar de sport blijkt niet alleen een goede manier te zijn om tijdelijk aan de werkelijkheid te ontsnappen… 

De auteur vertelt zijn verhaal door verschillende invalshoeken te gebruiken. Afwisselend lezen we het perspectief van de opgesloten Elissa, de vrije Elijah en Mairead; de detective die het onderzoek naar het vermiste meisje leidt. Elk personage heeft zijn of haar eigen specifieke kenmerk. Deze kenmerken voegen weinig toe aan het verhaal zelf, maar zorgen wel voor sfeerbeleving en sympathie voor de personages. 

Maireads zwangerschap en bijkomende emoties zorgen dat ze erg meevoelt met de moeder van Elissa, wat haar dicht bij de zaak brengt. Ze is dan ook vastberaden om het meisje op tijd terug te vinden en het leed hiermee voor de betrokkenen te verzachten. Ook als lezer word je zo in het verhaal getrokken. De passages vanuit Maireads perspectief geven ook de gevoelens van andere relaties van Elissa weer.  Hiermee wordt een ruim beeld gecreëerd wat de situatie geloofwaardig en intens maakt. 

Lloyd weet als geen ander een nachtmerrie tot leven te brengen. De setting in een eng bos werkt uitstekend in combinatie met de grimmige sfeer. Er hangt constante onheil boven het hoofd en menig thrillerlezer zal een gat in de lucht springen wanneer de auteur nog een paar stevige plottwists in zijn verhaal verwerkt. The Memory Wood moet het niet hebben van actiescenes vol bloederige details, want die zijn maar mondjesmaat aanwezig. Juist het trage verloop van het verhaal zorgt ervoor dat de dreiging zich goed onder je huid weet te wringen. 

Hoewel The Memory Wood op het eerste gezicht niet echt bijzonder lijkt te zijn, is het boek de moeite van het lezen waard. Het rustige verhaal neemt je mee in een benauwende race tegen de klok. De goed geplaatste wendingen zullen verrassen. Ga eens lekker zitten en laat je overvallen door dit bewogen debuut!

Reacties op: Een verrassend en sinister debuut

1
The Memory Wood - Sam Lloyd
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker