Meer dan 4,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Morsige anti-Sherlock in aardige detective

Anne-Claire Verham 20 april 2018 Hebban Recensent

De historische detective Arrowood van Mick Finlay is gebaseerd op een leuk en origineel idee. Zowel de setting, de hoofdpersonen als de recherchemethodes zijn namelijk tegenovergesteld aan die uit Sherlock Holmes. Het verhaal speelt zich af in hetzelfde laat 19de-eeuwse Londen, maar nu ontmoeten we de morsige privédetective William Arrowood, die zaken oplost in de mindere buurten van de stad. Daarbij voelt hij niets dan rivaliteit naar zijn beroemde collega toe, hoewel die laatste daar waarschijnlijk geen idee van heeft. Het verhaal brengt verrassende en grappige verwikkelingen in een fraai decor, maar heeft niet de diepgang die het had kunnen hebben.  

Arrowood is het thrillerdebuut van Mick Finlay, een Britse psycholoog die na jaren van praktijkervaring overstapte op een academische carrière. Nu heeft hij uit liefde voor de geschiedenis en voor thrillers bovendien een historische detective geschreven. Het boek is vertaald door Theo Horsten en deze zomer komt er in Groot-Brittannië een vervolg uit, The Murder Pit geheten.  

Net als in Sherlock Holmes wordt het verhaal in de eerste persoon verteld door de assistent van de grote privédetective. Hier is dat Norman Barnett, een eenvoudige maar sterke man van zekere leeftijd die zich wist te ontworstelen aan een duistere straatjeugd. Niettemin grijpen de kwaliteiten van Barnett als detective vaak terug op dit verleden. Arrowood is op zijn beurt een oudere, gezette man die juist is gedaald op de sociale ladder en egocentrisch, zeurderig en gierig uit de hoek kan komen. Op momenten blijkt hij echter ook slim, inventief en begaan met andere mensen.  

Hoewel beide heren zich normaal gesproken moeten behelpen met zaken rond ontrouwe echtelieden en wanbetalers krijgen ze op een dag bezoek van de mooie Caroline Cousture die hun vraagt haar vermiste broer te zoeken. Vervelende bijkomstigheid is dat deze Thierry voor Mr. Cream werkt, een genadeloze misdaadbons met wie de detectives al eerder een onverkwikkelijke aanvaring hadden. Tegen beter weten in nemen ze de zaak aan, waarna al snel een belangrijke getuige het leven laat. Dan komen ze er achter dat er heel wat meer aan de hand is dan een gewone verdwijning en dat ook de Fenians, strijders voor een vrij Ierland, bij de zaak betrokken lijken.  

Dat auteur Finlay van huis uit psycholoog is, gaat niet ongemerkt voorbij. Zo wordt het gedrag van de hoofdpersonen, allebei bommetjes emotionele dynamiet, breed uitgemeten en krijgen we een uitgebreide en soms zelfs ontroerende kijk in de zielenroerselen van Barnett. Ondertussen leunt Arrowood als detective sterk op zijn mensenkennis. Hij weet wat mensen beweegt en hij krijgt iedereen aan het praten, met of zonder gebruik van koddige trucjes.  

Toch overtuigt de karakterisering niet helemaal. De personages spreken gaandeweg steeds minder tot de verbeelding, want hun ontwikkeling door het verhaal heen is maar matig. Finlay wilde van zijn helden echte mensen van vlees bloed maken, maar valt daarbij te veel in herhaling. Arrowood blijft zich maar druk maken over zowel zichzelf als over Holmes en Barnett vervalt steeds weer in geweld en in oude fouten. Helaas lukt het uiteindelijk geen van beiden om over de eigen schaduw heen te springen, iets dat misschien minder gewone-mensen-achtig was geweest maar wel interessanter om te lezen.  

Daar staat tegenover dat de 19de-eeuwse Londense achterbuurten helemaal tot leven komen onder Finlays hand. Hij schetst een realistisch en gedetailleerd, maar toch ook luchtig beeld van de sloppen en de zich even wanhopig als mal gedragende mensen die er wonen. Jammer is echter dat deze wereld vooral fungeert als decor, aangezien de plotlijn maar zijdelings verband houdt met de sociale kwestie. Met wat aanpassingen was het verhaal ook in een andere entourage mogelijk geweest. Gelukkig zit het plot verder goed in elkaar en zijn er regelmatig verrassende wendingen.  

Daarmee kan worden gesteld dat debutant Finlay er niet toe is gekomen om breed uit te pakken met zijn Arrowood, maar dat het toch een aardige, met humor doorspekte detective is geworden, goed voor wat aangename leesuurtjes.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Anne-Claire Verham

Gesponsord

Een ijzingwekkend en uiterst actueel vervolg in de succesvolle Millennium-serie, geschreven door de Zweedse bestsellerauteur Karin Smirnoff.

Een berger ontdekt in een scheepswrak het stoffelijk overschot van een duiker. Het onderzoek van rechercheur Liewe Cupido leidt naar een duikclub op Terschelling. Een duistere zaak.

Op welk moment zet je de regels opzij? De nieuwe beklemmend spannende thriller van Marion Pauw. Een vriendengroep is fantastisch. Tot die zich tegen je keert.

De nieuwe Nicci French. Een bloedstollend spannende thriller waarin oude en nieuwe politiezaken verstrengeld raken.

Een actuele thriller over Vladimir Poetins dochter. Hoever reiken de ambities van Poetin? Richt hij zijn vizier op de rest van Europa? En welke rol speelt zijn dochter Maria Poetina?

Bloedmaan, de bloedstollend spannende nieuwe bestseller van Jo Nesbø. Harry Hole is terug en moet in een race tegen de klok een seriemoordenaar ontmaskeren

In deze nieuwe spionagethriller komt de Repair Club onder leiding van Johan Antink samen voor een nieuwe zaak. De timer tikt genadeloos door en voor hij op nul staat, moet de moordenaar bekend zijn.

De baas van een Zweeds mijnbouwbedrijf wordt op gruwelijke wijze vermoord. Een jonge blinde vrouw besmeurd met bloed wordt als getuige in een kast gevonden. Wat is er echt gebeurd in het zomerhuis? 

Nieuwe thriller van de Gouden Strop-winnaar van 2021! Een doodgewone nieuwbouwwijk in Nederland. Daar gebeuren geen rare dingen. Toch?

Er gebeuren mysterieuze dingen in en rond de villa van Lynn en haar man, sterrenkok Camiel. Wie houdt zich anders voor in deze bloedstollende nieuwe thriller van Esther Verhoef?

'Mia zou een liefdesverhaal krijgen en dat had ik ook geschreven, maar het voelde niet helemaal oké. Dat was niet haar toekomst.' - Lees het interview met Samuel Bjørk en maak kans op het boek!