Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Helder en praktisch boek dat helpt kanker te voorkomen

Christien Boomsma 17 juli 2015 Auteur

Eerst gingen mijn haren overeind toen ik een boek zag met de titel Kanker voorkomen doe je ook zelf. Alweer een boek dat me ging vertellen, hoe voedsel kanker kan genezen? Of beweerde er weer iemand dat mensen de ziekte aan zichzelf te danken hebben omdat ze niet positief genoeg zijn geweest?

Kanker is onvoorspelbaar en complex, waardoor de meest wilde verhalen over preventie en genezing ervan al jaren de ronde doen. Maar iemand die daar zelf mee te maken heeft gehad, kan daar behoorlijk allergisch voor worden.

Maar de ondertitel wekte toch interesse: De beste adviezen uit 30 jaar wetenschappelijk onderzoek. En toen ik zag dat de auteur een bekend Frans oncoloog was, besloot ik te gaan lezen. Zijn niet oncologen juist wars van valse beloftes en semi-wetenschappelijke beweringen?

Ik heb geen spijt gekregen. De auteur, oncoloog David Khayat, besteedt de eerste pagina’s met de lezer uit te leggen wat kanker eigenlijk is en hoe het ontstaat. Hij gaat daarbij flink door de knieën, zodat ook de minst-ingevoerden onder ons grip krijgen op het onderwerp. Twee dingen zijn echter volkomen helder: kanker is het gevolg van een opeenstapeling van foutjes in een complex biologisch systeem en er is nooit één simpele oorzaak aan te wijzen.

Is er een oplossing? Nee dus, erkent Khayat. Gezond eten of leven, kan kanker niet voorkomen. Wel kun je de káns erop verminderen door goed voor jezelf te zorgen en eventueel je voedingspatroon te aan te passen.

Hij komt met zeven voedingsmiddelen waarvan grondig wetenschappelijk onderzoek de afgelopen jaren aantoonde dat ze het risico op – bepaalde typen – kanker verkleinen en soms zelfs genezend werken. Granaatappelsap bijvoorbeeld (en dan bij voorkeur het sap uit de winkel, omdat daarbij de hele vrucht wordt geperst waardoor het een hogere concentratie van het werkzame middel punicalagine bevat) blijkt zeer werkzaam tegen borstkanker en prostaatkanker. Knoflook staat op Khayats lijstje, maar ook selenium, kurkuma, broccoli, groene thee en quercetine – dat zit vooral in appels, rode ui en kappertjes.

Deze zeven middelen lijken behoorlijk goed te werken en zijn bovendien gemakkelijk te krijgen. Ook fijn: de middelen zijn ‘veilig’ in tegenstelling tot andere voedingsmiddelen die met regelmaat opduiken in de media. Neem Omega-3 – visolie, wat enige tijd geleden volop in de belangstelling stond. Vette vis lijkt weliswaar werkzaam als preventie tegen borstkanker, maar het verhoogt de kans op prostaatkanker, waarschuwt Khayat. Of bètacaroteen: lijkt werkzaam tegen longkanker, maar verhoogt de kans op andere vormen van kanker.

Khayat schrijft helder en eenvoudig. Hij valt de lezers in de lopende tekst niet lastig met een uitgebreid notenapparaat, maar de gebruikte studies zijn wel te vinden in een literatuurlijst. Dus wie wil, kan zijn beweringen natrekken. Zijn adviezen zijn afgewogen, onderbouwd en sluiten aan op de praktijk. Het laatste hoofdstuk van zijn boek heeft hij gewijd aan een handige tabel waarin hij tal van voedingsmiddelen heeft gerangschikt, inclusief eventuele werkzaamheid tegen kanker en hoeveel je ervan zou moeten gebruiken. Dat maakt het boek zowel overtuigend, als handig.

Maar het allerbelangrijkste: Khayat claimt niets wat hij niet waar kan maken. Hij wijdt één – klein – hoofdstuk aan ‘genieten van het leven’. Niet omdat hij kan bewijzen dat een positieve grondhouding helpt. Wel omdat hij in de loop van zijn carrière is gaan geloven dat het een bijdrage kán leveren en hij zich in geval van twijfel aansluit bij de gok van Pascal: als het niet werkt, heb je niets verloren. En als het wel werkt een heleboel gewonnen.

Kijk… zulke mensen mogen vaker dit soort boeken schrijven.  

4

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Christien Boomsma

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.