Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Alles is in balans

Sophie leest 12 december 2016

Martyn Bedford, Brits, is begonnen met schrijven als journalist voor regionale kranten. Met zijn eerste boek, Act of Revision (in het Nederlands vertaald als Onvoltooid Verleden Tijd), won hij een debutantenprijs. Zijn eerste YA-roman, Het FLIP-effect, stond op de lijst van de Diorapthe Jongerenliteratuur Prijs 2011. Naast het schrijven van romans geeft Bedford schrijfles op universiteiten en geeft hij ook workshops, onder andere op middelbare scholen. Eén van de lessen was het beantwoorden van de vraag 'Als je drie wensen mocht doen, wat zou je dan wensen?'. Als prijs zou hij de naam van de winnaar gebruiken voor een personage, voor zijn nieuwe boek. Uiteindelijk waren er twee winnaars en waren twee personages geboren: hoofdpersoon Gloria Jade Ellis en haar beste vriendin Tierney.

En daar was Twintig vragen voor Gloria. Deze YA-roman begint dan ook met een vraag. Aan Gloria uiteraard. Door de originele opstelling begint Twintig vragen voor Gloria al meteen goed. Wat meteen opvalt is de schrijfstijl, het is mooi geschreven, en ook duidelijk en sterk vertaald. Hier en daar wat schoonheidsfoutjes, maar die mogen de pret niet drukken.

Gloria zit midden in een verhoor, zodra je het boek opent. Met de twintig vragen probeert inspecteur Ryan erachter te komen waar Gloria de afgelopen twee weken is geweest. Dat ze met een klasgenoot was, die onlangs in haar klas is gekomen, is duidelijk. Maar de vraag is waar was Gloria, en wat hebben zij en Uman, de nieuwe klasgenoot met een verleden, meegemaakt?

Om duidelijk te krijgen wat er is gebeurd, worden er ook gerichte vragen gesteld met aannames. Aan het begin wordt de indruk gewekt dat het gaat om een ontvoering. Dat inspecteur Ryan het vermoeden heeft dat Uman kwaad in zin had. Zag Gloria dan ook niet hoe manipulatief hij was? Maar al snel wordt duidelijk dat het veel dieper gaat dan dat.

Het is knap hoe Bedford neer weet te zetten hoe mensen door hun eigen gedachten iemand praktisch schuldig kunnen verklaren. Zo wordt Uman eerst in een kwaad daglicht gezet – met reden, blijkt achteraf - maar krijg je verderop in het verhaal sympathie voor beide karakters en groeit je medeleven voor Uman.

De titel is wat misleidend, want er zijn meer vragen aan Gloria. Niet alleen vanuit inspecteur Ryan en haar ouders, maar ook vanuit de lezer. Er wordt meerdere malen een tipje van de sluier opgelicht, zonder dat het iets verraadt. Dit maakt nieuwsgierig en dat is wat je als lezer bindt aan dit boek. Het is namelijk soms ook wat langdradig. Gewoonweg omdat er niet continu wat spannends gebeurt. Dit maakt het verhaal wél sterk en realistisch.

Gloria en Uman, maar ook de andere karakters die minder op de voorgrond treden, zijn goed uitgewerkt. Je kan je goed inleven, voelt precies wat zij voelen en begrijpt hoe ze denken. Gloria is sterk neergezet, je maakt alles met haar mee als lezer, maar ze blijft nog steeds Gloria. Ze is alledaags en uniek in één. Wat opvalt en ook erg fijn is, is dat Gloria en Uman ook diepgang hebben. Dit is niet alleen in de gedachten en de feiten, maar ook in het logisch denken. Dit maak je niet in elk boek mee. Soms vullen de gedachtegang en de personages die geschetst worden elkaar niet aan, maar Gloria en Uman lijken in dit verhaal echt te bestaan.

Onthullingen, de vragen, alles is in balans in dit boek. Er wordt niet te veel prijsgegeven, maar ook niet te weinig. Twintig vragen voor Gloria is gewoon een heerlijk boek dat van alles wat heeft; liefde, vriendschap, diepgang, spanning, verdriet, feelgood en humor.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Sophie leest

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.