Meer dan 4,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Houden van is vasthouden, echt houden van is loslaten

Soraya Vink 29 januari 2016 Auteur

De 59-jarige Annabel Wismar zit al enige jaren in de medische molen nadat zij de diagnose kanker heeft gekregen. Als bij een vervolgonderzoek naar voren komt dat de ziekte opnieuw in haar lichaam sluimert, wordt Annabel ingelicht dat zij uitbehandeld is. Dit tot groot ongeloof van haar zoon David, die zeer strijdbaar is en van mening is dat zijn moeder het niet zomaar eens moet zijn met het oordeel van de arts. Ze verlaten het ziekenhuis met de mededeling dat ze ‘in seizoenen’ moeten gaan denken.

David, een jonge dertiger, is enigszins vastgeroest in zijn dagelijkse leven. Hij werkt als schoolfotograaf terwijl zijn hart eigenlijk bij het fotograferen van dieren ligt. Maar het ‘echte’ leven overrompelde hem en tegenwoordig is hij getrouwd met Josefien. Zijn vrouw pleit voor een stabiele thuisbasis en denkt aan de volgende stap in hun leven: kinderen. David probeert dit onderwerp zoveel mogelijk uit de weg te gaan. Als hij tijdens één van zijn klussen het jonge meisje Yvanka ontmoet, wordt hij plotsklaps teruggeworpen in het verleden. Ze doet hem denken aan zijn jeugdliefde Penny, die zijn hart gebroken heeft. Met de gevolgen van hun plotseling relatiebreuk kampt hij nog iedere dag.

Annabel en David laten het niet bij het oordeel van de arts. Ze winnen een second opinion in bij een Belgische oncoloog, die besluit om Annabel voor een nieuw traject van chemotherapie aan te melden. Moeder en zoon staan aan het begin van een strijd tegen de kanker die hen dichter bij elkaar brengt dan ooit tevoren. Samen beginnen ze aan een reis waarin het niet duidelijk is of er licht aan het einde van de tunnel te zien is.

Na het schrijven van tien thrillers maakt Judith Visser (1978) met In seizoenen haar overstap naar het genre van de literaire roman. De roman is tegelijkertijd haar meest persoonlijke boek tot nu toe, doordat het gebaseerd is op haar eigen ervaringen.

Visser raakt de lezer in het hart door de onvoorwaardelijke liefde tussen moeder en kind op een vertederende wijze te beschrijven. De belangrijkste les die beide personages elkaar gedurende het verhaal proberen te leren is dat houden van vasthouden is, maar echt houden van loslaten is. Visser brengt het onderwerp op een waardige manier en laat de lezer inzien hoe heftig de keuze is tussen vasthouden en loslaten.

Het is alles behalve gemakkelijk om te schrijven over een dierbare die de dood in ogen kijkt, laat staan als de grenzen tussen fictie en feiten langzaam vervagen. Daardoor is het personage van Annabel Wismar ook zo bewonderingswaardig. In haar geval zal de toename van alle tegenwind er alleen maar voor zorgen dat haar vlieger verder stijgt. De auteur illustreert haar verhaal met een beeldende schrijfstijl, die haar verhaal bij vlagen een filosofisch karakter geeft:

"Maar mijn herinneringen cirkelden in mijn hoofd als wespen in een glas. En ze zouden me steken als ik ze vrijliet. Ik moest vergeten dat ze er waren."

In seizoenen is een indringende roman over een oneerlijke strijd. Een blijvend monument en daarmee een ode aan iedereen die de wilskracht heeft om deze heftige strijd alsnog aan te gaan.

2

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Soraya Vink

Gesponsord

Een ijzingwekkend en uiterst actueel vervolg in de succesvolle Millennium-serie, geschreven door de Zweedse bestsellerauteur Karin Smirnoff.

Een berger ontdekt in een scheepswrak het stoffelijk overschot van een duiker. Het onderzoek van rechercheur Liewe Cupido leidt naar een duikclub op Terschelling. Een duistere zaak.

Op welk moment zet je de regels opzij? De nieuwe beklemmend spannende thriller van Marion Pauw. Een vriendengroep is fantastisch. Tot die zich tegen je keert.

De nieuwe Nicci French. Een bloedstollend spannende thriller waarin oude en nieuwe politiezaken verstrengeld raken.

Een actuele thriller over Vladimir Poetins dochter. Hoever reiken de ambities van Poetin? Richt hij zijn vizier op de rest van Europa? En welke rol speelt zijn dochter Maria Poetina?

Bloedmaan, de bloedstollend spannende nieuwe bestseller van Jo Nesbø. Harry Hole is terug en moet in een race tegen de klok een seriemoordenaar ontmaskeren

In deze nieuwe spionagethriller komt de Repair Club onder leiding van Johan Antink samen voor een nieuwe zaak. De timer tikt genadeloos door en voor hij op nul staat, moet de moordenaar bekend zijn.

De baas van een Zweeds mijnbouwbedrijf wordt op gruwelijke wijze vermoord. Een jonge blinde vrouw besmeurd met bloed wordt als getuige in een kast gevonden. Wat is er echt gebeurd in het zomerhuis? 

Nieuwe thriller van de Gouden Strop-winnaar van 2021! Een doodgewone nieuwbouwwijk in Nederland. Daar gebeuren geen rare dingen. Toch?

Er gebeuren mysterieuze dingen in en rond de villa van Lynn en haar man, sterrenkok Camiel. Wie houdt zich anders voor in deze bloedstollende nieuwe thriller van Esther Verhoef?

Bloedspoor in de wijngaard en Wraak op Île Sordou: de nieuwe wervelende cosy crime van M.L. Longworth.