Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Mijn Challenge 2020: mei - een verhaal gebaseerd op waargebeurde feiten

op 01 juni 2020 door

Over het thema: Lees een boek gebaseerd op waargebeurde feiten, en omdat we dit jaar, met name deze mei-maand onze vrijheid voor de 75ste keer konden gedenken en in eenzaamheid moesten vieren, mag de WO-II in deze maand zeker niet ontbreken.
Maar er bestaan natuurlijk veel meer waargebeurde feiten waar verhalen op gebaseerd zijn, zoals de challenge al aangeeft. Kortom, wat heb ik deze maand gelezen?

5.1 Over een oorlog
Schindler’s list - Thomas Keneally
Het boek won de Booker Prize, de hoogste Engelse literaire onderscheiding, en werd verfilmd door Steven Spielberg met Liam Neeson, Ralph Fiennes en Ben Kingsley in de hoofdrollen.
Soms zeggen beelden in een film meer dan woorden in een boek; ik heb lang geleden dit boek al gelezen, nu de film gezien – en was diep onder de indruk, in dit geval vertelden de beelden meer dan de woorden; vooral het eind gaf mij kippenvel als alle overlevers bij het graf van Schindler samenkomen met de hun vertolkende acteurs. 

Wij zijn de wrekers van dit alles - leesclub-boek Conny Braam
Wat een boeiend boek, en zo passend rond de eerste dagen van deze mei-maand als wij onze doden herdenken en onze vrijheid vieren. Een verhaal over de 2e Wereldoorlog, maar dan uit een andere invalshoek, nl. die van de Zuid-Afrikanen, die op dat moment vrijwel geheel onder koloniaal gezag vallen van diverse landen. Nadat Engeland de oorlog verklaart aan Duitsland, zijn daardoor automatisch ook alle overzeese gebieden, zoals Afrika en Australië, in oorlog. De inheemse bevolking wordt de oorlog in gelokt door een belofte, dat na het verslaan van het Nazisme er een wereld zonder onderdrukking zal komen; een wereld waarin iedereen zichzelf kan en mag zijn, vrije keuze heeft en vrij kan leven.
We weten de uitslag van de 2e wereldoorlog en de van de daarop volgende jaren van rassenscheiding in Afrika; kortom – ze kwamen bedrogen uit de strijd. Een supermooi verhaal, gebaseerd op de waargebeurde feiten rond WO-II. 

5.2. over misdaad
IJle lucht – Anthony Adeane (een rechterlijke dwaling)
Twee verdwenen mannen, zes veroordeelde personen, een waargebeurd verhaal rond een rechterlijke dwaling.
Ruim 40 jaar na de veroordeling van zes personen besluit de rechtbank in IJsland op 24 februari 2017 het dossier te heropenen. In dit boek zet de auteur in het eerste deel uiteen wat de situatie was: eind 1974 verdwijnen binnen 14 dagen twee personen, hun lijk of delen van hun lichaam is nooit teruggevonden. In 1975 worden zes personen voor de moord op deze twee personen voorgeleid en veroordeeld tot lange gevangenisstraffen.
In het tweede deel gaat de auteur in op het verloop van het onderzoek, hoe zij er toe kwamen deze verdachten in hechtenis te nemen en hoe zij uiteindelijk zijn veroordeeld tot de lange gevangenisstraffen.
Alle personen hebben hun straffen uitgezeten; één persoon is inmiddels overleden, de rest is hoogbejaard.
Het verhaal geeft een inkijkje hoe het mogelijk is om zo overtuigd te zijn van een moord, van de juiste verdachten en het toch één grote rechterlijke dwaling blijkt te zijn. Wat waren de oorzaken die hiertoe hebben geleid? En wat heeft IJsland hier van geleerd?

Anthony Adeane is een Londense journalist en documentairemaker. Voor IJle lucht bracht hij jaren door in IJsland, las vele duizenden pagina’s met verhoren, sprak vele honderden personen die nauw betrokken waren bij het onderzoek, en dit alles bracht hij samen in dit boek en een documentaire, die te zien was in 2017 bij de BBC en Netflix. Ik vond het zeer boeiend…

5.3. over een bestaand historisch figuur
Ik ben Malala, door Malala Yousafzai
Malala is het jonge meisje in Pakistan, dat naar school ging om te kunnen leren, want zij wilde dokter worden.
Maar toen kwam de Taliban en nam de regie in haar land over, en alhoewel zowel Malala en haar ouders als de Taliban beiden tot de Islam behoorden, legden ze beiden de eisen uit de Koran anders uit; de Taliban verbood scholen voor meisjes, educatie was niet nodig want ze behoorden toe aan de man; haar enige recht was volgens de Taliban *het aanrecht*. Malala vond dat de Koran haar wél toestond om naar school te gaan ipv op haar 10e uitgehuwelijkt te worden, en haar ouders steunden haar hierin. Omdat Malala het lef had om tegen de Taliban in te gaan, werd ze neergeschoten; ze overleefden het amper. In dit boek haar verhaal, wat de achtergrond en de oorzaak tot deze daad duidelijk(er) maakt.
In mijn beleving heeft dit meiske door de tijd heen iets veranderd en zullen we in de toekomst zeker nog vaker van haar horen ! 

De Brekerjongens - Ellen Marie Wiseman
Het hartverscheurende verhaal over waargebeurde kinderarbeid eind 19e begin 20ste eeuw in de kolenmijnen van Pennsylvania VS en de strijd om hier een einde aan te maken.
Na het overlijden van haar ouders keert Emma Malloy noodgedwongen terug naar haar oom en tante die haar “liefdevol” opnemen in hun gezin, alhoewel… ze moet haar kost en inwoning verdienen door zwaar werk in het huishouden te verrichten, ze krijgt geen loon. Haar oom werkt als opzichter in de steenkoolmijn van de Beack Mountain Mining Companie. Emma krijgt steeds meer en meer door hoe het gesteld is in de mijn, nl. dat er tegen de wettelijke regels in zeer jonge kinderen (vanaf jaar of 5) te werk worden gesteld in de mijn. Emma probeert het vertrouwen te winnen van de moeders van deze kinderen die in zeer zware armoede leven; ze legt stiekem in de nacht eten bij hun voor de deur, ze gaat de kinderen leren lezen en schrijven, en ze wil een eind maken aan deze verboden kinderarbeid. Gaat het haar lukken? In ieder geval wordt er in de wereld nog steeds gebruik gemaakt van kinderen in het arbeidsproces, bijvoorbeeld in de kledingindustrie. 

5.4. over het klimaat
Matilda’s laatste dans - Tamara McKinley
Churinga, de binnenlanden van Australië, de 13-jarige Matilda staat aan het graf van haar moeder, met een medaillon om haar nek. In deze proloog krijgen we een inkijkje in het leven van Matilda op de schapenfarm van haar ouders.
Dan maken we een sprong in de tijd, en leren we in Sydney de jonge Jenny kennen, eigenaar van een kunstgalerie, sinds kort weduwe. Ze heeft haar man en 3-jarig zoontje verloren door een ongeval. Zij krijgt van de notaris te horen dat ze eigenaar is van een schapenfarm in de binnenlanden van Australië, en dat ze die maar het beste kan verkopen. Ze besluit eerst poolshoogte te gaan nemen, en stuit aldaar op een aantal dagboeken van één van de vorige eigenaren. Ondertussen maakt ze kennis met het ruige leven in de binnenlanden van Australië, ze zucht onder de verstikkende hitte en jarenlange droogte. Naarmate de tijd verstrijkt raakt ze steeds verder verstrikt in de oude geschiedenis rond Churinga en wordt de keuze steeds moeilijker: blijven of verkopen?

Waarom mijn indeling onder het kopje klimaat/natuur? In dit verhaal speelt een grote natuurbrand een rol, en juist de afgelopen tijd stond Australië volop in het nieuws door grote – allesverwoestende – natuurbranden, toen we nog geen weet van Corona hadden.
Australië, een ruig land met een zeer moeizaam klimaat. Wij draaien gewoon de kraan open en het water stroomt. Maar stel je eens voor dat er in 5 jaar tijd geen enkele druppel water uit de lucht valt, noch uit de kraan komt? De auteur weet goed deze omstandigheden aan je over te brengen, onder het lezen snak je naar een heerlijke verfrissende douche of een koele ijsthee. Super mooi verhaal, beetje voorspelbare liefdesperikelen, een vrij abrupt einde. Maar toch écht een aanrader!

Sprookjesgroep:
het lelijke eendje – zie onze aparte blog hierover

En zo bracht mij deze challenge mij toch weer een paar uitdagingen: allereerst een leesclubboek en verder boeken die zich normaliter buiten mijn comfortzone bevinden. Maar ik heb er van genoten. Op naar de volgende maand.



Reacties op: Mijn Challenge 2020: mei - een verhaal gebaseerd op waargebeurde feiten

Gerelateerd

Over

Thomas Keneally

Thomas Keneally

Thomas Keneally (1935) werd in Sydney, Australië geboren. Hij ging naar ver...

Conny Braam

Conny Braam

Conny Braam (1948) is een Nederlandse anti-apartheidsactiviste, journaliste en s...

Malala Yousafzai

Malala Yousafzai

Malala Yousafzai is een Pakistaanse kinderrechtenactiviste. In 2012 werd zij &nb...

Ellen Marie Wiseman

Ellen Marie Wiseman

Ellen Marie Wiseman schrijft over de lichtpuntjes in de zwartste bladzijden van ...

Tamara McKinley

Tamara McKinley

Tamara McKinley groeide op in Australië maar woont al lange tijd in Engelan...